A legnépszerűbb strandjátékok mellett nem fogunk unatkozni

Soron következő írásunk témája a strandjátékok bemutatása lesz, ami kimondottan nyári tevékenységnek mondható. Szinte nincs olyan család, ahol ne lenne néhány strandjáték kéznél, különösen akkor, ha gyerekek vagy fiatalok is vannak a családban. Anélkül nem telhet el nyár, hogy ne menne az ember strandra vagy vízpartra, ott pedig mint tudjuk, roppant kellemes az időtöltés.

A strandjáték elmaradhatatlan kelléke a vízparti nyaralásnak is

Ha jó az idő, az ember legszívesebben ki sem jönne a vízből, de ez sajnos nem lehetséges, és itt jönnek képbe a különböző játékok. Természetesen nem pusztán strandjátékokkal lehet szórakoztatóvá tenni a pihenésünket, hiszen a népszerű kártyajátékok vagy az úti társasjátékok is szóba jöhetnek ilyenkor. Mégis, ha alapvetően nagy mozgásigényű társaságról van szó, nincsen kézenfekvőbb megoldás a strandjátékoknál.

Ide tartoznak az egyes labdafélék és a velük játszható labdajátékok, valamint a különböző ütőkkel játszható játékok. Fontos figyelembe venni a szélviszonyokat, valamint a nap erősségét és az UV sugárzás mértékét, mert ezek a természeti hatások mind nagyban befolyásolják a viszonyokat. A déli napsütésben mindenképpen tanácsos árnyékba húzódni, hiszen senkinek sem hiányzik egy napszúrás, mert arra akár az egész nyaralás rámehet.

strandjátékok

Sárkányeregetés és gyerek petanque a tengerparton

A tengerparti nyaralás egyik remek kiegészítője a papírsárkány és a sárkányeregetés. A mai modern sárkányok többnyire – a nevükkel ellentétben – nem papírból készülnek, de cserébe nagyon változatos formájúak. A tengerparti egyenletes és folyamatos légmozgás pedig ideális a sárkányröptetéshez.

Külön említést érdemel a szinte minden homokos strandon népszerű gyermek petanque, amely tömör vagy vízzel telt, színes műanyag golyókkal játszható. A golyók színe általában élénk és könnyen látható, ami megkönnyíti a játékot és a golyók nyomon követését a homokban. A tengerparti körülmények, mint például a só és a homok, nem tesznek kárt bennük, így hosszú élettartamot biztosítanak. A homokos parton játszva elkerülhetetlen, hogy a golyók kicsit összekoszolódjanak. A műanyag golyók azonban könnyen tisztíthatók, elég csak egy nedves ronggyal áttörölni őket, és máris újra ragyogóan tiszták lesznek.

A strandjátékok, mint a gyerekek kedvencei

A strandjátékoknak különösen azon társaságokban és családokban van nagy szerepük, ahol több gyerek is van, hiszen az ő együttes figyelmüket egyszerre le lehet kötni. Külön előnye még ezen tárgyaknak, hogy aránylag kortalanul művelhetőek, tehát az egészen kicsik is néhány éves kortól ugyanúgy élvezhetik, mint a nagyok vagy akár a nyugdíjas korosztály tagjai. Elegendő, ha megvan a kellő lelkesedés és máris egy remek programnak nézünk elébe.
Vizes játékok és a biztonság

Fontos kihangsúlyozni, hogy nemcsak a szárazföldön játszható, de a vízközeli környezetet feltételező játékok, hanem a vízi szórakozási lehetőségek is ebbe a kategóriába tartoznak. Tehát a különböző csónakok és egyéb felfújható eszközök, amelyekkel kellemesebben és játékosabban telik a vízzel kapcsolatos időtöltés, mind-mind ide tartoznak, és említést érdemelnek.

strandjátékok

A vízipisztolyok külön megérnek egy misét, hiszen különösen a fiúgyermekek számára paradicsomi állapottal ér fel, ha meg lehet viccelni a másikat ezekkel a mókás tárgyakkal. Az úszógumik és karúszók szintén megérdemlik fontosságuk okán, hogy említésre kerüljenek, ha a strandjátékokról ejtünk szót, hiszen nem találni gyereket, aki szívesen menne vízpartra ezen eszközök nélkül. A karúszók különösen azon szülők körében népszerű, akiknek a gyermeke még nem tud úszni.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ezek az eszközök nem védenek meg a balesetektől és soha nem szabad a gyermekünket felügyelet nélkül hagyni a medencében vagy a strandon! Még az úszni tudó, de fiatal gyermekek is megijjedhetnek és segítségre szorulhatnak egy váratlan pillanatban, ezért mindig legyen velük egy felnőtt.

Strandjátékok esetében is adjunk a minőségre!

Ami még általában nem hiányozhat a gyerekek eszköztárából, azok az úszó szemüvegek, hiszen kifejezetten nagy élmény tud lenni, amikor az apróságok megtapasztalják a vízzel való ismerkedést, és a lemerülés katartikus kalandját. Ami a felnőttek számára érdekes információ lehet, hogy egyáltalán nem mindegy, hol és milyen minőségben jut az ember hozzá a strandon használatos eszközökhöz. Különösen azokkal kapcsolatban legyünk körültekintőek, amelyek hatással lehetnek a gyerekek egészségi állapotára is. lyen például a már említett úszógumi vagy szemüveg, hiszen amennyiben a nem megfelelő pillanatban adja meg magát az eszköz, akár komoly helyzet is előállhat attól függően, hogy mennyire mély vízben tartózkodik éppen a gyerek.

Megéri kicsit többet rászánni ezen termékek kapcsán, illetve legalább utánajárni, és felelősségteljesen dönteni a dologban. Ott szabad csak vásárolni, ahol megbízható minőségű termék szerezhető be! Figyeljünk arra is, hogy a gyermek életkorának, súlyának és testmagasságának megfelelő eszközöket szerezzünk be, hogy elébe menjünk a lehetséges problémáknak.