Szabadtéri játékok gyerekeknek minden évszakban
Tagged Tags:

A természetben való játék minden életkorban fontos. A szabadtéri játékok gyerekeknek és felnőtteknek is remek kikapcsolódást nyújtanak. Ráadásul a szabad játék és a móka nemcsak kellemes időtöltés, de a gyerekek számos képességét is fejleszti. Az alábbiakban megnézzük, milyen előnyei vannak, majd hozunk néhány tippet is!

Szabadtéri játékok gyerekeknek: több, mint vidámság

A szabadban való mozgás és játék hihetetlen hatással van a kicsik fejlődésére. Olyan hatással, melyet semmilyen más játék vagy foglalkozás nem pótol. Kiválóan fejleszti a látást, a motoros képességeket, a természetes nagymozgások (futás, járás, ugrások, dobások) gyakorlása pedig hozzájárul az izomzat és az állóképesség erősödéséhez, valamint a koordináció és az egyensúlyérzék javításához is.

A természetben való tartózkodás ugyanakkor az immunrendszert is elképesztő módon felturbózza. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az ember a természetből származó lény. Minél több mindennel találkoznak a gyerekek, annál ellenállóbbak lesznek. Engedjük ezért a kicsiknek, hogy megismerjék, megtapintsák a környezet elemeit, ne féljünk egy kis ‘koszolódástól’.

A szabadtéri játékok az érzelmi, értelmi és szociális fejlődésben is óriási szerepet töltenek be. Tudjuk, hogy a gyerekek a játék során képesek teljes mértékben kiszakadni a valóságból és figyelmüket kizárólag az adott tevékenységre szentelni. Ez az igazi flow élmény.

A játék során felfedezhetik a világot, megtapasztalhatják a legkülönfélébb érzéseket és azt is megtudhatják, milyen közösségben létezni, betartani bizonyos normákat a közös játék során. Próbáljunk mindennap – rossz idő esetén is – legalább 1-2 órát a szabadban tölteni a gyerekeinkkel. Ha ezt nem tesszük, az depresszióhoz, szorongáshoz, magatartási problémákhoz vezethet és a tanulásban is nehézségeket okozhat.

Szabadtéri játékok gyerekeknek ősszel és télen: levélbunker és hóember építés

Ahogy beköszönt a hűvösebb idő és a fák kezdenek megszabadulni öltözéküktől, a gyerekek számára kinyílik egy egészen új világ. Mikor még nem túl hideg az idő, a játszóterek meglátogatására, trambulinozásra és homokozásra is van lehetőség. Egy kiadós séta vagy biciklizés is kellemesen fárasztó lehet, sőt, egy családi kirándulásra is sort keríthetünk a színes őszi természetben. Mikor már ehhez túl hűvös van, itt az ideje, hogy gyermekeinkkel felfedezzük közvetlen környezetünket.

A legtöbb lurkó örömmel gyűjt gesztenyét, kukoricát és különböző terméseket, hogy aztán saját készítésű díszeket és játékokat készítsen belőle. A termések szedése, válogatása fejleszti a finommotorikát, segít a színek, formák tanulásában és még a különböző növény- és állatfajok is megismerhetők általa. Az összegyűjtött levélkupacba való ugrálás pedig az egyik legjobb móka – nem csak gyerekeknek!

A tél beköszöntével és az első hó megjelenésével ismét új izgalmak várnak a kicsikre. A hóemberépítés a legjobb móka a szabadtéri játékok gyerekeknek szánt változatai közül. De a hóvár alkotás vagy egy kiadós hócsata is örök emlékeket hagy majd az apróságokban. Az ilyen elfoglaltságok kétségkívül összekovácsolják a családot. Egy fárasztó – hóemberépítéssel és hógolyózással telt nap – levezetésének pedig legjobb módja egy meghitt séta a lakóhely környékén, felfedezve az adventi fényeket.

Szabadtéri játékok gyerekeknek tavasszal és nyáron

Ahogy beköszönt a meleg idő, újabb szabadtéri elfoglaltságokra nyílik lehetőség. A játszótér, a csúszda, a hinta és egyéb játékok használata mellett érdemes más oldalról is támogatni a lurkók fejlődését. Miért ne lehetne egy gyereknek saját kis veteményese? Megtanulja általa az ápolás, gondoskodás fontosságát, a különféle zöldségek és gyümölcsök jellemzőit.

De hogy ne csak munkálkodjon, szerezzünk be homokozót. A homokozás jelentősen fejleszti a finommotorikát és a kreativitást. A forró idő beköszöntével pedig elő a medencével, ami számos lehetőséget nyújt a szabadban való játékra.
Nagyon fontos, hogy legyenek a lakókörnyezetben szabadtéri játékok gyerekeknek, biztosítva ezzel értelmi, érzelmi és fizikai fejlődésüket. A szabad játékra minden gyereknek szüksége van, igyekezzünk számunkra lehetőséget biztosítani a gyerekkor megélésére!