Szabadtéri nyári játékok nem csak gyerekeknek

A nyári játékok egyik legnagyszerűbb tulajdonsága az, hogy nem csupán a kicsik, de a nagyok is ugyanolyan elánnal vethetik bele magukat az általuk kínált remek szórakozásba! Idén nem megy a család nyaralni, viszont szeretnétek minél tartalmasabban eltölteni a vakáció napjait? Aggodalomra semmi ok, adunk néhány tuti tippet, így a nyári hónapok igazán feledhetetlen élménnyel ajándékozzák majd meg a család apraja-nagyját.

Kerttel rendelkezők előnyben

A szabadtéri nyári játékokhoz általában nagyobb tér is szükségeltetik, így azok, akik a családi ház mellett egy nagyobb paraméterekkel operáló kert boldog tulajdonosainak is mondhatják magukat, valóban szerencsések. Persze ez nem jelenti azt automatikusan, hogy a nyári játékok kizárólag a kerttulajdonosok privilégiumai volnának – a közeli park vagy zöldövezet is ugyanolyan kiváló helyszínei lehetnek ezeknek a fantasztikus családi programoknak.

Az örök kedvenc: a tollaslabda

Lehet játszani odakinn a kertben, a parkban vagy akár a strandon is – ez a sokoldalú, nemcsak szórakoztató, de egészségfejlesztő játék nem más, mint a tollaslabda. A tollaslabdát egyébként nemcsak unaloműzésként játszák, sokan versenyszerűen is űzik azt. Kortól és nemtől függetlenül bárkinek ajánlott, aki önfeledt labdajátékban szeretne részt venni.

A játék menete pofonegyszerű: a játékosok ütők segítségével adogatják egymásnak a labdát, igyekezvén, hogy az ne náluk érjen földet. Ha a gyerekekkel közösen játszunk, válasszunk könnyű ütőt, így a játék nem lesz megterhelő a kicsik számára sem.

E tipikusan nyári játéknak számos pozitív élettani hatása van, többek között fejleszti az állóképességet, a mozgáskoordinációt, a gyorsaságot és az ügyességet is. Ha hosszabb lélegzetvételű kirándulásra készültök, mindenképpen vigyétek magatokkal a tollaslabda szettet is.

A pingpongot az egész család játszhatja

A pingpong, avagy asztalitenisz az egész családnak kitűnő időtöltést biztosít a nyári napokon. A szóban forgó sport, hasonlóan a tollaslabdához, nem csupán szórakoztató és izgalmas tevékenység, de az egészségügyi hatásai mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A pingpong egyébként nemcsak a fizikumot fejleszti, de pozitív befolyása tetten érhető a mentális és lelki egészség vonatkozásában is.

Ahhoz, hogy odahaza a kertben pingpongozhassatok, az ütők és a labda mellé be kell szereznetek egy nagyobb asztalt is. Ha erre nincs mód, ne feledjétek, hogy a legtöbb park e téren is jól fel van szerelve. A rendszeres asztaliteniszezés rugalmassá teszi az izmokat – ahhoz, hogy vissza tudjuk ütni a viszonylag kicsi labdát, nemcsak a kar- és a lábizmokat, de a hát izmait is megfelelően meg kell nyújtanunk.

Az asztalitenisz fokozott koncentrációt igényel, így az agyműködést is serkenti, emellett pedig a motoros képességek fejlődésére is remekül hat. S bár a nyári játékok e verziója egy kimerítő edzésnek is elmegy, pingpongozás után a lelkünket, a szellemünket is könnyebnek, gondtalanabbnak érezzük.

Sárkányeregetés – nagyszerű szórakozás kicsiknek és nagyoknak

A nyári játékok listáján a sárkányeregetés is előkelő helyet képvisel. Sokan úgy gondolhatják, hogy a szóban forgó játékhoz szélen és sárkányon, de meg egy lelkes gyerkőcön kívül semmi egyéb nem kell. Míg e kijelentés nagyjából helytálló, nem feledkezhetünk meg arról, hogy az eregetéshez tágas és üres terület is szükségeltetik, ahol a gyerek kedvére szaladgálhat anélkül, hogy valakibe beleütközne. Figyelem! A kiszemelt terepen ne legyenek villamosvezetékek sem, hiszen ez elképesztően balesetveszélyes. Viharban semmiképp se reptessetek sárkányt!

Több modell közül is választhattok

A sárkányeregetés már a legkisebbek számára is elérhető. Az egyszerű, egyzsinóros könnyű modellekkel már a háromévesek is szépen elboldogulnak. Ezek általában cuki állatokat formálnak meg, és a súlyukat tekintve nagyon könnyűek. Hétéves kortól már meg lehet próbálkozni a kétzsinóros modellekkel is – ezek a kétfunkciós darabok (igény esetén visszaalakíthatók egyzsinórossá) kifejezetten felhasználóbarátnak számítanak. Ha még felnőttként sem veszítettük el a lelkesedésünket, a prémiumszínvonalú, profi kétzsinóros modellekkel találhatjuk meg a számításainkat.