Tavaszváró kísérletezős játékok filléres hozzávalókból

A kísérletezős játék minden gyerek kedvence. Miért? Nos a válasz egyszerű: a gyermekek, ezek az örök kíváncsiságtól fűtött lények, nyitottak minden új dologra, ami a környezetükben található. Mivel játszva tanulnak a leghatékonyabban, érdemes szülőként kiaknázni a kíváncsiságukat, és mókás, tudományos kísérletezős játékok formájában megismertetni velük a természet működését.

Varázslatos évszak a tavasz

Tavasszal az egész világ felébred mély téli álmából. A virágok, a földbe vetett magvacskák növekedésnek indulnak. Milyen csodálatos is lenne, ha a gyerekekkel közösen figyelhetnétek meg ezt a csodálatos folyamatot! Nos, a kifejezetten tavaszi, csíráztató kísérletezős játékok remek lehetőséget szolgáltatnak erre.

Mire lesz szükségetek?

Filléres játék, ám annál nagyszerűbb. Amire mindenképpen szükségetek lesz a magokon kívül (ezek lehetnek napraforgó, bab vagy lencse magok is) az egy nagyobbacska befőttesüveg, papírtörlő és víz. Első lépésként a gyerkőc tegye bele az üvegbe a papírtörlőt, majd locsolja meg vízzel.

Figyeljetek oda, hogy a papír mindenütt nedves legyen, de ne ázzon szét teljesen. Ha ezzel készen vagytok, következhetnek a főszereplők, azaz a magok. Ugyanabba az üvegbe akár több különböző magot is helyezhettek, így még érdekesebb lesz majd megfigyelni azok növekedését, fejlődését.

Lássatok csodát!

Az elképesztő eredményre nem kell sokat várni. Néhány nap elteltével a víz hatására a magok csírázásnak, majd gyors növekedésnek indulnak – s mindezt a szemetek láttára! A gyerekek egészen biztosan elképesztőnek fogják tartani a szóban forgó kísérletezős játékot, amellyel tulajdonképpen a természet csodájának lehetnek a szemtanúi.

Mindenki kedvence, a cuki fűfej

A továbbiakban részletezett másik közkedvelt játék az előző kísérletre épít: a magok csírázására, gyors növekedésére. A fűfej elkészítéséhez szükségetek lesz egy régi harisnyára, virágföldre, fűmagokra és egy virágcserépre vagy tálkára. Vágjátok le a harisnya lábrészeit, tegyetek bele legalább 3 kanál fűmagot, majd virágföldet. Ha ezzel készen vagytok, csomózzátok össze a harisnya végét, így formázva belőle mókás fejecskét.

Ne feledkezzetek meg a dekorlásáról sem

A fűfej attól lesz valóban fejszerű, hogy emberi formát adtok a még dísztelen gömbnek. Ragaszthattok rá szemeket és zsinórból szájat, sőt drótból akár szemüveget is készíthettek a számukra.

Az áztatás fontosságáról

Amennyiben kész a fej, következő lépésként az áztatás jön. A fejet legalább negyedórán keresztül áztassátok vízben. Mivel a fej csöpögni fog, helyezzétek virágcserépbe vagy tálkára. A locsolásról sem feledkezhettek meg. A fűfejet minden nap meg kell locsolni – ezt is végezheti a gyerek egyedül – annak érdekében, hogy néhány nap elteltével a fűmagok növekedésnek induljanak.

Három-öt nap elteltével az első „hajkezdemények” garantáltan meg fognak jelenni a fej tetején. Mivel a harisnya nem gátolja azokat a növekedésben, a fűszálak hosszúra nőnek, ezáltal alkotva igazi dús, zöld „hajkoronát”.
Pro tipp: ha a haj már nagy, ollóval formázhatjátok, szalagokat is köthettek abba, így az eredmény még egyedibb és érdekesebb lesz.

Kísérletezős játék tojáshéjból

Fűfejet egyébként nemcsak a fenti módszerrel készíthettek! Igazán tavaszias dekorációs ötletnek számítanak a tojáshéjból készített, bájos fűfejek is. Természetesen ez a kreatív ötlet sem bonyolultabb vagy költségesebb, mint a már említett kísérletezős játékok. Az alkotáshoz nem is kell egyéb, mint néhány félbetört tojás, virágföld, fűmag, víz és alkoholos filc a dekoráláshoz.

A tojáshéjba tegyetek kis virágföldet, majd helyezzétek bele a magokat. A magokra szórjatok még egy réteg földet, amit azonnal locsoljatok is meg vízzel. A tojások mókás dekorálásáról se feledkezzetek meg: rajzoljatok nekik szemeket, mosolygós szájat.

Minden nap öntözzétek vízzel a tojásfejeket, s amint az első fűszálak kisarjadtak, tegyétek azokat napos helyre, például az ablakpárkányra. Néhány nap (4-5) elteltével azon kapjátok majd magatokat, hogy a tojásfejek hosszú, dús hajat növesztettek! A fűfrizurákat érdemes szalagokkal díszíteni, de akár be is fonni, kontyba rendezni.