Unaloműző egyszemélyes logikai játékok (nem csak) gyerekeknek

A logikai játékok gyerekeknek rengeteget segítenek abban, hogy nagyon fontos alapvető képességeket már a gyermekkor korai szakaszában elsajátítsanak. A logikus gondolkodás és a problémamegoldó képesség fejlesztése mellett tapasztalatokat szerezhetnek döntést vagy kombinálást igénylő helyzetekben is. Nem csak a társas, hanem az egyszemélyes logikai játékok egyaránt alkalmasak ezen készségek fejlesztésére. Nézzük is meg, hogy pontosan hogyan is!

Milyen kreatív gyerekjátékok léteznek?

A logikai játékok gyerekeknek már jó ideje készülnek, mi is számos hasonlóval játszhattunk még „annak idején” – az egyik ilyen klasszikus az egyszemélyes logikai játékok közül a világhírű magyar találmány, a Rubik kocka vagy a különböző memóriafejlesztő játékok, kvízkártyák. Napjainkban azonban a választék lényegesen megnövekedett: nem csak interneten és mobiltelefonos applikációk formájában érhetőek már el, de a különböző logikai kártya vagy kézügyességet fejlesztő játékok széles kínálatában válogathatunk. Sőt, a Rubik kocka is készül már különböző kivitelezésekben, például 5×5-ös vagy 2x2x4-es változatban, illetve versenykocka formájában is. A különböző fejtörők, logikai játékok gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt jelenthetnek remek szórakozást és kikapcsolódást is egyben. Míg a felnőtteknek elsősorban azért jó, hogy szellemileg frissek maradjanak, a gyerekeknek rengeteg fontos készséget segít elsajátítani.

Miért nagyon hasznosak a logikai játékok gyerekeknek?

Bár a gyerekek elsősorban játszani szeretnek, ráadásul leginkább egymással, csoportban, egyes egyszemélyes kreatív gyerekjátékok kiváló időtöltést nyújthatnak: egyszerre élvezhetik a játékot és tanulhatnak új dolgokat, fejleszthetik kombinatív képességeiket. A különböző logikai, kreatív játékok kiválóan fejlesztik a kritikai gondolkodás kialakulását. Ez pedig egy olyan alapvetően fontos készség, amelynek később, felnőttként is nagy hasznát veszik.

Egyedül játszik és sokszor kerül választási, döntési helyzetekbe, amelyeket saját magának kell megoldania. Megtanulja, hogy nem kell mindent elsőre elfogadni, türelmesen és higgadtan kell mérlegelni a lehetőségek között. Fejlesztik a memóriájukat, emlékezőképességüket és megtanulnak logikusan gondolkodni. Egy – egy nehezebb fejtörő vagy logikai feladat megoldása komolyabb koncentrációt igényel – remekül tornáztathatják vele agyukat és hozzászoktathatják ahhoz, hogy képesek legyenek kizárólag az előttük álló feladatra összpontosítani.

A fenti képességek már gyerekkorban megalapozhatják, hogy későbbi iskolai tanulmányaikban is sikeresek legyenek. Gondoljunk csak a matematikára. Egy – egy matematikai, különösen szöveges feladat megoldása hasonló képességeket és hozzáállást igényel, mint egyes kreatív gyerekjátékok.

Mely egyszemélyes logikai játékok a legjobbak a gyerekenek?

Az egyszemélyes logikai játékok közül biztosan mi is találunk olyat, amellyel le tudjuk kötni gyerekünket. Rengeteg, egyszerre szórakoztató és kreatív játék létezik és nem is feltétlen a Sudokura vagy a képregényre kell gondolni. Akár egy puzzle is hasznos lehet ebből a célból, de a rengeteg társas- vagy memóriajáték mellett játékos, rejtvényes füzetek, kvízkártyák valamelyike egyszerre lesz kiváló szórakozás és tanulás számukra.

A legkisebbnek, az óvodás korú gyermekeknek elsősorban a vizuális látását, a kéz – és szem koordinációját, valamint az alapvető színek, formák megismertetésének képességét fejlesztik az egyszemélyes logikai játékok. Kisiskolás korban már előtérbe kerülnek az olyan feladatok, amelyek a finommotorikus képességeket, a térlátást vagy kombinatív készségeiket javítják.

Később pedig már olyan kihívások elé is állíthatjuk őket, amelyek megoldásához már komolyabb stratégia gondolkodás, kombinációs készség mellett gyorsaságukra, döntési képességükre és az akár önkritikus gondolkodásukra is szükség lesz. De mint mind tudjuk, a logikai játékoknak felső korhatára nem létezik, bármikor nyújthatnak kikapcsolódást nem csak kamasz, de felnőtt korban is.