Vicces, de hasznos csapatépítő játékok felnőtteknek
Tagged Tags:

A játékok minden formája évszázadok óta megmozgatta az ember fantáziáját, és természetesen most nem csak a gyerekekre gondolunk, hanem legalább annyira a felnőttekre is. Egészen érdekes tulajdonsága a  játékoknak, hogy tökéletes lehetőséget adnak a felnőtteknek arra, hogy olyan módon viselkedjenek, ahogy esetleg játékon kívül sosem tennék. Ezeknek egy speciális változata a vicces csapatépítő játékok felnőtteknek kitalált verziói. Ez egy fajta felszabadítás a konvenciókkal szemben, hiszen abban az adott pillanatban, amikor játszunk, nem feltétlen saját magunkat adjuk, hanem esetenként egy másik, elképzelt személy bőrébe bújunk.

Talán ezen felsorolt okoknál fogva lettek oly népszerűek a csapatépítő játékok, amelyek kifejezetten a felnőtteknek lettek kitalálva. Ezek jellemzően csoportosan játszhatóak, és mint ahogy a nevéből is kitűnik, a mindenkori cél a csapatépítés, tehát a csapatban uralkodó emberi viszonyok javítása. Nagyon sokszor munkahelyi közegből érkeznek ezek az emberek, és a szakértők visszajelzései alapján sokszor nagyon rossz állapottal jellemezhetőek ezek a kapcsolatok.

Hasznosak a csapatépítő játékokcsapatépítő játékok

Teljesen természetes ugyanakkor, hiszen a mindennapi munka tele van feszültséggel, kapkodással, és legkevésbé figyelünk arra, hogy milyen tónusban szólunk a másikhoz. Kevés alkalommal szakítunk arra időt és energiát, hogy a vészhelyzet elmúltával fátylat borítsunk a sérelmekre a kollégákkal, hogy aztán egészséges állapotban tudjuk folytatni a megrendült viszonyokat. Ez sokszor elmarad, és csak rakódnak egymásra a sérelmek, a sértődések, a betalált félmondatok, amelyek nem úgy mentek át a fogadó félhez, ahogy kellett volna.

Ilyenkor aztán egy idő után elhatalmasodik az ellenszenv, és sokszor a kommunikáció is megszűnik. Groteszk, hogy időnként mi magunk sem tudjuk, hogy miért, de eltávolodunk a másiktól. Egy különböző szcenárió lehet a kapcsolat kialakulásának a hiánya, tehát mondjuk jön egy új kolléga, esetleg több, és nem sikerül a beilleszkedés. Ilyen helyzetekben éppoly szükséges lehet a játékok bevonásával tartani egy csapatépítő akciót, mint az előbbi, feszültséggel jellemezhető szituációban.

A lényeg tehát ugyanaz, szükség van a játékracsapatépítő játékok

A legjobb esetben ezeket a bizonyos csapatépítőket rendszeresen tartják, függetlenül attól, hogy akkut helyzet alakult-e ki, vagy még éppen jól mennek a dolgok. A legideálisabb talán az, ha szakértő, tehát mondjuk egy képzett pszichológus vezeti a tréninget, hiszen ő sok más potenciálisan felmerülő szemponthoz is hozzá tud szólni. Természetesen ma már nem csak pszichológusok tolmácsolásában élvezhető ez a program, sok önjelölt, illetve felszínes képzést kapott tréner is hirdeti szolgáltatásait a piacon, de mi mindig legyünk nagyon óvatosak, amikor szolgáltatót bízunk meg az efféle programmal.

A szakavatottak azt tanácsolják, hogy kérjünk referenciákat a végső megbízás előtt, és érdemes is megkérdezni az érintettektől, hogy mennyire voltak megelégedve a szolgáltatással. Kérdezzünk rá minél több részletre, de a leglényegesebb a konkrét tréner tapasztalata, hiszen az sok mindent elárul a remélhető színvonalat illetően.

Sokszor különleges helyszínt választanak a céges csapatépítésrecsapatépítő játékok

Nem feltétlen az irodai környezet ugyanis a legjobb arra, hogy játékos hangulatba kerüljenek a résztvevők, kinyíljanak, és levetkőzzék a frusztrációikat. Különleges helyszínnek minősül egy wellnessz szálloda például, vagy bármilyen más üdülésre alkalmas helyszín, hiszen a relaxálás olyankor különösebb erőfeszítés nélkül megvalósulhat. A kellékeket illetően szerencsére túlzottan nem kell problémába keverni magunkat, papír és toll elég.