A közösségi játékok alapvető szükséglet a csapatokban

Ahogy arról már sokan, sokszor szót ejtettek, a közösségi játékoknak igazi pszichológiája, ezzel együtt pedig köré épülő irodalma jelent meg. A közösségi játékok, ahogy a nevükből is látható, kiváló alkalmat és teret adnak a kisebb és nagyobb közösségeknek arra, hogy együtt játszanak, ezáltal barátkozzanak, vagy éppen feszültségeket oldjanak fel.

Nagyon sokszor csapatépítő játékoknak is szokták hívni, és persze ez a megnevezés sem véletlen, hiszen ahogyan ezen kifejezésből is adódik, csapatot építenek a játékok közben. Ez azt is jelenti, hogy tulajdonképpen egy óriási dolog zajlik, amikor ez a játék bonyolódik, és persze ha feltételezzük, hogy eredményes a folyamat.

Csapatépítés és közösségi játékokközösségi játékok

Ugyanis a hozzáértők és tapasztaltak biztosan tudják, hogy csapatot építeni nem könnyű dolog. Az egyéni teljesítmény maximalizálása sem tartozik a rutinfeladatok közé, azonban az individumok összhangba hozása és együttes teljesítményének a maximalizálása kifejezetten nehéz szokott lenni. Ilyenkor egy sor érzelmet a helyén kell kezelni, nem csupán motiválni kell a tagokat, de az ambíciók helyes kinyilatkoztatása, a sértődések, az öröm kezelése, és még ki tudja mennyi különböző érzelem folyamatos és nagy mennyiségű változását kell kezelni annak, aki felelős a csoport dinamikájáért.

Ez ugyanis egy következő érdekes kifejezés, amit nagyon sokszor hallhatunk manapság, hiszen a csoportok dinamikája sokszor a közösségi játékoktól remélt tulajdonság. Ez előfordulhat olyankor is, amikor egy újonnan összeállított csapat keletkezik, vagy egy régi csapatban néhány nagy változás történt, például edzőcsere a sportolóknál, vagy hasonlók.

Közösségi játékok a csoportdinamika szemszögébőlközösségi játékok

Mindenképpen javasolt ilyenkor olyan játékot vagy akciót szervezni, amely során az úgynevezett csoportdinamika felállhat, és működésbe lép. Minden csoportban vannak ugyanis vezetők, illetve háttéremberek, van a megmondóember, a mindent ellenző örök elégedetlen, illetve a mindig helyeslő igenember.

Természetesen ezeken a főbb szerepeken kívül van még jó pár, ami előfordulhat, ez mindig az adott csoport milyenségéből fakad, illetve a méretéből, céljából, létezésének oka is hat rá. Ezek a szerepek azonban néha összekuszálódnak, ha úgy tetszik, tehát elbizonytalanodnak a résztvevők, vagy valamilyen oknál fogva konfliktus keletkezik, amelyet ha helyén kezelnek az illetékesek, hamarosan tova szállhat.

Ezért azonban tenni is kell, és remek ötlet és megoldás szokott lenni egy csapatépítő nap, vagy hétvége, attól függően, hogy milyenek a lehetőségeink. Az efféle akciók nagyon sokszor hatalmas büdzsével valósulnak meg, pedig igazából nem kell nagy dolgokra gondolni. Ha kellően kreatívan és ötletesen állunk a dologhoz, és kellően sok előkészületi energiát fektetünk bele, akkor jószerével majdnemhogy ingyen is lebonyolítható.

Megérik a befektetést a közösségi játékokközösségi játékok

Ha pedig számba vesszük azt a kimondhatatlan intenzitású energiát, amely ilyenkor keletkezik, mindenképpen megéri az erőfeszítés. A közösségi játékok hatalmas történelemmel rendelkeznek, hiszen a múltban is alkalmazták a csoportok működtetése kapcsán, a jövőt illetően pedig kifejezetten biztatóak a trendek, hiszen a jelenlegi munkahelyi környezet számtalan olyan helyzetet szül általánosságban, a mindennapokban, amikor konfliktus alakul ki az érintettek között, ezt pedig nem szabad annyiban hagyni egy jó vezetőnek.

Muszáj lépni, tenni valamit, hogy a negatív energiák mielőbb pozitívvá váljanak, és a közösséget szolgálják újra. Ennek a felismerése mindig a vezetők feladata, hiszen ők a felelősek a közhangulatért és a teljesítményért.