Játszóterek régen és most

Természetesnek tekintjük, hogy sétatávra, de legfeljebb néhány buszmegállónyira az otthonunktól találunk játszóteret, ami csupa izgalmat ígér a lurkóknak és minden szempontból a modern családok igényeit szolgálja. Nézzük, milyen ma egy klassz játszótér és honnan indult mindez!

Hiába tudjuk, elképzelni mégis nehéz, hogy alig két évszázaddal ezelőtt a természet szolgáltatta a játszóteret, vagyis nem volt szükség épített játékokra, a gyerekek megtalálták a módját, hogyan foglalják el magukat tartalmasan. Ám ahogy fejlődésnek indultak a városok, úgy zsugorodtak a zöldterületek és a növekvő forgalomban a szülők is egyre kevésbé látták biztonságosnak, hogy felügyelet nélkül játszanak gyermekeik.

Egy kis hazai játszótér történet

Bár az 1800-as évek végén már voltak kezdeményezések itthon közterületi játszóterek létesítésére, ezek inkább kevesebb, mint több sikerrel jártak. Az első olyan, amit a mai változatok elődjének nevezhetünk, 1912-ben, az Állatkertben nyitotta meg kapuit a lelkes gyereksereg előtt. Az angol mintára készült játszótér már fel volt szerelve mindazokkal a játékokkal, amiket ma a klasszikusok közé sorolunk, volt benne mászóka, hinta és libikóka is.

A háborús időszak nem kedvezett a játszótér építés projekteknek, ám ahogy újra magukra találtak a városok, rohamosan nőtt a játszóterek száma. Az 1960-as években, a nagy lakótelep építések időszakában már természetes volt, hogy a házak között helyet kapott a gyerkőcök birodalma, egy idő után azonban elveszett a lendület, és sok játszótér állapota vált aggasztóvá. A fordulatot az EU-s csatlakozásunk hozta el, amikor minden játszóteret fel kellett újítani.

A játszóterek, amiket ma ismerünk

Napjainkban meglehetősen szigorú szabványok keretezik a játszótér építést, hisz valamennyi szülő és egyben az üzemeltető részéről is természetes elvárás a gyermekek biztonsága. A használatból fakadó sérülések minimalizálása érdekében gondoskodni kell többek között a megfelelő ütéscsillapításról, a beszorulás mentességről, de fontos az is, hogy a játékok lekerekített éleket kapjanak, sőt, már önmagában az alapanyagoknak is meg kell felelniük az előírásoknak.

Az üzemeltetők joggal tartanak igényt magas műszaki tartalommal bíró, tartós játszótéri eszközökre, és ez természetesen nem csak az önkormányzati megbízásból készülő közterületi játszóterekre, hanem az óvodák, iskolák játékaira is ugyanúgy igaz. A modern játékok felhőtlen szórakozásban és kalandokban gazdag időtöltést biztosítanak a gyerkőcöknek, eközben pedig határozottan, ámde észrevétlenül támogatják a fejlődésüket számos területen.

A játszóterek legnagyobb slágerei ma a komplex játszóvárak, amik általában izgalmas mászóeszközökkel és csúszdákkal teljesek, de egyre gyakrabban bukkannak fel extraként különféle logikai táblák is, amik remek kiegészítői a fizikai aktivitást célzó eszközöknek. Népszerűek ezen felül a drótkötélpályák, a rugós játékok, de az olyan klasszikusok sem hiányozhatnak a játszóterekről, mint amilyen a hinta.

Érdekelnék a lehetőségek? Ha a játszótér építés része a közeljövőben aktuális fejlesztési terveknek, esetleg az óvoda, iskola udvarát szeretné új játékokkal gazdagítani, az IPS-Gyermekszem Kft. szakértőihez bátran fordulhat egyedi igényeivel!