Célkeresztben az aktív játék és a tudatos táplálkozás kapcsolata + néhány szuper recept, amivel a válogatós gyereket is megfoghatod

A gyermekkori egészség alapját alapvetően a kiegyensúlyozott életmód adja, amely magába foglalja az aktív játékot és a helyes táplálkozást. Az aktív játék nemcsak az izmok erősítését és a fizikai állóképesség fejlesztését szolgálja, hanem a gyermek szociális és érzelmi fejlődését is elősegíti. Ezzel párhuzamosan az egészséges táplálkozás biztosítja a megfelelő tápanyagbevitelt a megfelelő ritmusú növekedéshez, testi fejlődéshez.

Lássuk a szabadtéri játékok előnyeit!

Amíg az idő megengedi, érdemes minél többet kimozdulni a gyerkőccel, illetve biztosítani a szabadtéri játék feltételeit. Miért? Nos, a friss levegőn történő testmozgás rendkívül fontos a gyermek fizikai és mentális fejlődése szempontjából.

A kinti játék közben a kis lurkó izmai erősödnek és a motorikus készségei is fejlődnek. Emellett a természetben eltöltött idő elősegíti a D-vitamin termelődését, amely elengedhetetlen az egészséges csontnövekedéshez.

Amellett a tény mellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a szabadtéri tevékenységek során a gyerekek jobban megismerik környezetüket és tanulnak a természetről is. Ez a mostani, modern és felgyorsult világunkban különösen nagy relevanciával bír, hiszen ebben a sokszor stresszes közegben a szülő feladata, hogy tudatosan megteremtse az igényt a gyermekben a környezet és a természet iránti érdeklődésre.

Továbbá, a közösségi játékok révén a gyerekek a társaikkal is könnyebben létesítenek kapcsolatot, ami a szociális készségeik fejlesztését is szolgálja. Végül, de nem utolsósorban, a kültéri játék csökkenti a technológiai eszközök előtt töltött időt, így hozzájárul a gyermek egészséges életmódjának kialakításához.

S a nagy játék hevében bizony könnyű megéhezni!

Persze a kimerítő szórakozás után óhatatlanul is megkordul a pocak – de mégis, ideálisan milyen finom ételekkel kínáld a játék hevében kifáradt gyerkőcöt? Nos, e tekintetben kulcsfontosságú, hogy tápláló és egészséges fogásokat ajánlj a figyelmébe. A friss, ropogós zöldségek, mint az uborka vagy sárgarépa, nemcsak ízletesek, hanem vitamindúsak is. A teljes kiőrlésű gabonából készült keksz, illetve müzliszelet remek választás lehet, mivel többek között hosszabb ideig tartó lendületet biztosítanak. Érdemes egyébként a hagyományos(abb) alapanyagok, mint például a burgonya, egészségesebb változatait preferálnod a vacsora készítés során is.

A tapasztalatok azt mutatják, nincs az a gyerek (legalábbis nagyon ritka), aki ne rajongana a sült hasábburgonyáért! Szülőként viszont sokkal jobbat teszel a csemetéddel, ha a szóban forgó étel helyett annak sokkal egészségesebb, ámde szintén rendkívül finom változatát, az édesburgonyát kínálod opcióként – például fincsi házi majonézzel kiegészítve!

Édesburgonya – egészség a tányéron

Bizony, van mit dicsérni, mert az édesburgonya rendszeres fogyasztásának hatásairól kizárólag szuperlatívuszokban beszélhetünk! Az édesburgonya többek között bővelkedik A-vitaminban, ami a látásért és az immunrendszer megtámogatásáért felelős, valamint káliumban, ami hozzájárul az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. Az édesburgonya gazdag rostokban, amelyek elősegítik az emésztést, valamint antioxidánsokban, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

Édesburgonya sütőben – lehetetlen rá nemet mondani!

Az édesburgonya sütése az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb elkészítési módja a zöldségnek. Sütőben sütve az édesburgonya krémes belsőt és ropogós külsőt kap, ami garantáltan a gyerekek kedvence lesz. Az édesburgonya sütése során fontos odafigyelni a sütési időre és hőmérsékletre, hogy a zöldség megőrizze a tápanyagtartalmát és a különleges ízét. S mivel maga a sütés is egy rendkívül könnyen variálható folyamat (süthetjük egészben, hasábban stb.), érdemes alaposabban utána olvasnod a témának.

Tipp: Kisült a fincsi édesburgonya – tálald akár előételként vagy főételként, egy kis házi majonézzel kiegészítve garantáltan osztatlan sikert aratsz a gyerkőcnél!

Házi majonéz – amit igenis érdemes otthon elkészíteni!

Tudjuk jól: gyerekkel nem olyan egyszerű nagyobb kaliberű gasztronómiai tevékenységbe belevágni a fejszédet, sőt, sokesetben jóval kézenfekvőbb választásnak bizonyul a bolti ételek (jelen esetben szószok) megvétele. De gondolj csak bele egy pillanatra: egyáltalán nem biztos, hogy megéri a „spórolósabb” módszernek bizalmat szavazni, mert amit azzal nyersz, hosszabb távon elveszítheted!

A házi majonéz előnyeit pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni a bolti verzióval szemben. Elsősorban azért érdemes felgyűrni az ingujjat, és majonézkészítésbe kezdeni, mert így pontosan tudod, milyen alapanyagokat használsz fel hozzá, így elkerülöd a felesleges adalékanyagok és tartósítószerek bevitelét.

Miben különbözik a házi majonéz a boltitól?

A házi majonéz frissessége és természetes íze nemes egyszerűséggel verhetetlen. Mivel nincsenek benne mesterséges anyagok, így az állaga és az íze is sokkal természetesebb. Ráadásul sokkal egészségesebb, mivel az otthoni változatban csökkentheted a só és a cukor mennyiségét.

A házi majonézben lévő tojás D-vitamin forrás, ami segíti a kalcium felszívódását és az egészséges csontfejlődést. Az otthon elkészített majonézben lévő olívaolaj pedig omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely előnyös a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.

Még a válogatós gyerekek is repetát kérnek belőle!

Válogatós a gyerkőcöd? Még a kedvencét is hajlamos időről-időre eltolni magától, hamar ráun az azonos alapanyagokból készített ételekre? Nos, ebben az esetben mindenképpen azt javasoljuk, szánd rá az idődet, frissítsd fel a gasztronómiai repertoárod és lesd el, hogyan lehet ugyanabból az összetevőből (a fenti példáknál maradva, az édesburgonyából) változatosan sütni-főzni, és hogyan lehet egészséges majonézt készíteni, ami, sokoldalú kiegészítő lévén, bármilyen fogást varázslatosan egyedivé tesz!

Forrás: https://receptek.at/