A farsangi játékok hihetetlen szórakozást jelentenek a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A legnépszerűbb események a különböző jelmezbálok, amelyeken a gyerekek és a felnőttek filmek, képregények és mesék különböző szereplőinek öltöznek be. A jelmezek farsangra mindig okot adnak a felhőtlen jókedvre.

Mit tudunk a farsangról?

A farsang, vagy a farsangi időszak általában Vízkeresztkor kezdődik és hamvazószerda előtti kedden ér véget. Ebben az időszakban számos farsangi szokást ünnepelnek, mint például a bábkészítést vagy a jelmezkészítést. Az ünnepi szezonban a gyerekeknek elég sok lehetőségük van a közös farsangi játékokra. Könnyen megtalálhatjuk a módját annak is, hogy a saját otthonunkban farsangi mulatságot tartsunk.

Mindössze egy kis kreativitás és néhány alapvető kellék szükséges hozzá. Ha pedig nincs eredeti ötletünk, rengeteg tematikus játék létezik, amelyek órákra lekötik a kicsiket! Milyen játékokról van szó konkrétan? Ezt is eláruljuk, hiszen összegyűjtöttünk néhány érdekes ötletet, hogy minden gyerek jól érezze magát a farsangi játékok közben.

Lényeg az alapos felkészülés

Kezdetnek tanácsos apró ajándékokat (például édességeket) készíteni a játékok nyerteseinek, és a végén megajándékozni az összes résztvevőt. Ez egy plusz motiváció arra, hogy részt vegyenek a szórakozásban, és a legjobbat hozzák ki magukból. De jutalmazni is kell a gyerekek részvételét és játékkedvét, mert ez nem a győzelemről szól, hanem arról, hogy jól érezzék magukat a barátaikkal.

Ki ül le a végén?

Ezt a játékot biztosan nem kell senkinek sem bemutatni. A székfoglaló minden buli slágere, így a farsangi játékok között is kötelező program. Rendezzük a székeket egy körbe, amelyekből eggyel kevesebbnek kell lennie, mint ahány gyermek részt vesz. Kapcsoljunk be pörgős zenét! A zene ritmusára mindenkinek táncolnia kell a székek körül. Amikor a zene elhallgat, a résztvevőknek gyorsan le kell ülniük az egyik székre. Akinek nem jut szék, az kiesik. Minden fordulóban egy székkel kevesebbet kell használni. A játék addig tart, amíg meg nem lesz a székfoglaló győztese.

Titkos divatbemutató – A kacagás garantált

Erre a játékra előre fel kell készülni. Szükség lesz vicces kiegészítőkre és álruhákra, például szemüvegekre, fejpántokra, kalapokra, parókákra, nyakkendőkre és tüllszoknyákra. A legfontosabb dolog az, hogy a felhasznált tárgyak különböző stílusúak és színűek, és teljesen összeférhetetlenek legyenek egymással. Ezek lehetnek például színházi előadásokon használt jelmezek részei.

Az összegyűjtött tárgyakat egy zsákba kell helyezni. Ha ez megvan, egy körbe kell gyűjteni a gyerekeket, átadni nekik a zsákot, és zenélni. A gyerekek kézről kézre adják a zsákot. Amikor a zene elhallgat, az a gyermek, akinek a kezében van a zsák, kihúz egy tárgyat belőle, és felveszi. A zene ezután folytatódik, és minden addig ismétlődik, amíg a zsák ki nem ürül. Végül a gyerekek bemutatják új jelmezeiket, és mindenki kiválasztja a legviccesebbet.

Kézzel készített jelmezek farsangra

Az iskolai farsangi bál minden diák egyik kedvenc eseménye. Talán azért szeretik annyira, mert a mesés jelmezek farsangra mindig vidámságot csempésznek a hideg téli napokba. Ezen az egy napon bármi lehet belőlük: mesefigura, állat vagy varázslatos lény. A jelmezek farsangra évről évre egyre kreatívabbak és meglepőbbek. Azonban hogyan lehet az iskolai farsangi bált ugyanolyan káprázatossá tenni, mint a farsangi jelmezt? Természetesen különleges maszkokkal!

Utolsó javaslatunk a farsangi játékok témakörében egy kézzel készített maszkverseny

Erre is előre fel kell készülnünk. Szükségünk lesz kivágott maszk sablonokra és egy csomó különböző dologra a díszítéshez. Jól jönnek majd a zsírkréták, filctollak, csillámok, flitterek, tollak, gyurmák, szalagok, matricák és bármi, ami van otthon és amit használni tudunk. A verseny az egész bál alatt folytatódhat. Jó alternatívát jelenthet azoknak a gyermekeknek, akik nem vesznek részt egy adott játékban, vagy azoknak, akik gyorsan kiesnek. Így garantált, hogy senki nem fog unatkozni az év egyik legjobban várt eseményén.