Készítsünk házi csokoládét a Csokoládé Világnapja alkalmából!

A csokoládé világnapja, amint azt a neve is hűen tükrözi, sokunk kedvenc édességének állít emléket. Ezen a napon, amelyet egyébként minden évben július 7-én ünneplünk, minden a csokoládéról szól! Abban az esetben, ha idén Ti is szívesen megünnepelnétek e jeles eseményt, adunk néhány frappáns tanácsot, hogyan tehetnétek a nemzetközi csokoládénapot még emlékezetesebbé.

A csokoládé világnapja – nem is csak egy alkalom adódik az ünneplésre

A fent említett dátum, a július 7-e nemzetközi ünnepnek számít, ám a szóban forgó napon kívül még számos apropóból ünnepelhetünk. Amerikában például szeptember 13-án ünneplik a kedvenc édességünket. Ezen kívül a fehér csokoládénak (szeptember 22), az étcsokoládénak (január 10) és a tejcsokoládénak (július 28) is van külön napja.

Mennyi csokit eszünk meg átlagosan egy év alatt?

Gondolkodtál-e már azon a kérdésen, vajon mennyi csokit fogyasztasz egy év alatt? Nos, ha még nem, eláruljuk, hogy a témában végzett statisztikai adatok szerint Magyarországon évente az emberek közel 3,7 kg csokit esznek. A Magyar Édességgyártók Szövetsége arra is fényt derített, hogy idehaza melyik a legkedveltebb csoki típus.

A felmérés szerint magasan a tejcsokoládé vezeti a mezőnyt – a megkérdezettek 54%-vallott úgy, miszerint ez a kedvenc íze. 27% az étcsokira, míg 19% a fehércsokira voksolt. Az, hogy melyik a kedvenc ízünk, természetesen abszolút személyfüggő, az azonban biztos, hogy nagyon kevesen akadnak, akiket teljesen hidegen hagy ez az egyébként egészségügyileg is jótékony hatású ínycsiklandozó édesség.

Napi 10 gramm egyenesen ajánlott!

Az édesség rendszeres, mértékletes fogyasztásával tehát a szervezetünk működését is megfelelő irányban befolyásolhatjuk. A nagyobb mennyiségű kakaót tartalmazó, minőségi étcsokik például remek vérnyomáscsökkentők, ezek kívül a szívműködést is optimalizálják, sőt, a koleszterinszintet is csökkentik. Ha rendszeresen fogyasztasz magas kakaó-tartalommal rendelkező csokit, a memóriádat is javítod.

A prémiumminőségű édességek az idegrendszer működésének is jót tesznek, emellett csökkentik a stresszt is. Az sem gond, ha diétázol: a magnéziumban, foszforban, cinkben és vasban gazdag étcsoki a szigorúbb diétákba is gond nélkül beépíthető, egy kockányit legalábbis bátran megengedhetsz magadnak reggel vagy délben, étkezés után.

Csoki házilag – kakaós-mogyorós finomság néhány lépésben

Ha idő- és energiahiánnyal küzdessz, viszont semmiképpen sem szeretnéd, hogy a csokoládé világnapja észrevétlenül múljon el, evidens, hogy a napközben fogyasztott finomságokat a boltból szerzed be. Ha viszont van némi szabadidőd, Te is készíthetsz házi csokit, akár közösen a gyerekekkel – ők egészen biztosan imádni fogják a „cukrászosdit”. A házi csokihoz nem kell más, mint 50 dkg cukor, 12 dkg margarin, 1,5 dl víz, 50 dkg tejpor, 20 dkg mogyoró és persze a főszereplő: 3 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaó.

A csokoládé világnapja: a házi csoki elkészítése

A csoki elkészítését a mogyoró megpörkölésével kezd, annak ugyanis több idő kell, amíg teljesen kihűl. A cukrot, a kakaót, a vajat és a vizet dolgozd össze, majd folyamatos kevergetés közepette forrald a mixtúrát néhány percig. Miután készen vagy, vedd le a tűzről a csokit és keverd el benne a tejport. Egy előre kiolajozott tálcában simítsd el a finom masszát, illetve szórd meg azt mogyoróval. A csoki akkor fogyasztható, ha kellőképpen megszilárdult. A dermedési idő általában 3-4 órát igényel – eddig tehát mindenképpen türelemmel kell legyetek, mert az édesség abban az esetben váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha finom ropogós és szeletelhető.

Csoki torta díszítése házilag

Ha járatos vagy a gasztronómiai tevékenységek világában, egészen biztosan nagy tapasztalatod van a csokitorta sütésében is. A tortát akár közösen a gyerkőccel is kidíszíthetitek, mi mással, mint finom csokirózsákkal! A csokitortát vonjátok be megolvasztott csokival, majd készítsetek csokikrémet. Ahhoz, hogy az eredmény ne csak finom, de szemet gyönyörködtető is legyen, használjatok habzsákot, amelynek a végére rózsa díszítőcsövet helyeztek. Töltsétek meg a habzsákot, majd óvatos mozdulatokkal nyomjátok rá a bájos rózsákat a tortára.