Az önismereti játékok szerepéről általánosságban
Tagged Tags:

Egy rendkívül érdekes témáról fogunk most írni, amit úgy szoktak emlegetni, mint önismereti játékokat. Sokan nem tudnak hirtelen mire gondolni, amikor ezt a kifejezést hallják. Azt mindenkinek sikerül helyesen beazonosítania, hogy ez egy játék típus, az is feltételezhető, hogy ez egy társaságban, többedmagunkkal végzendő játékról szól, azt viszont nem sokan tudják, hogy gyermekek és felnőttek egyaránt művelhetik.

A szakemberek nem feltétlen játéknak szokták aposztrofálni, hanem sokkal inkább egy tanulási folyamatnak. Ezt úgy kell érteni, hogy a játék során közelebb kerülünk nem csak a többi játékoshoz, de legfőképpen saját magunkhoz. Elképzelhető tehát, hogy olyan dolgokat tudunk majd meg magunkról, ami újdonságnak számít.

Mint ahogy a csoportos játékokra jellemző szokott lenni, most is igaz, hogy számtalan formája és verziója van az önismereti játékoknak.

Az önismereti játékok remek csapatépítők önismereti játékok

A helyzet szokta eldönteni, hogy melyiket alkalmazzák, hiszen ez sokszor függ attól, hogy hányan és milyen korosztály játssza, illetve fontos tudni azt is, hogy mennyire összeszokott csapatról van szó. A csapatjátékoknak egyébként az utóbbi években, sőt, talán már évtizedekben is reneszánszuk van, hiszen a nagyvállalatok térhódításával egyre több olyan közösség jött létre, amely kapcsán emberek egész napokra vannak kvázi összezárva, tehát szorosan együtt kell dolgozni anélkül, hogy különösebben ismernék egymást.

Van, hogy hirtelen kerül összeállításra egy csapat, de az is gyakori, hogy fokozatosan verődik össze a társaság. Akárhogy is legyen, mindkét esetben fontos, hogy zökkenőmentes emberi és szakmai viszonyok alakuljanak ki. Előfordul néha, hogy ez magától megoldódik, és ki is alakul minden annak rendje s módja szerint. Ugyanakkor az is gyakran előfordul, hogy segíteni kell ez egyéneknek, hogy hozzászokjanak egymáshoz, és a kialakult viszonyokhoz. Nem mindenkinek megy ugyanis személyiségéből adódóan könnyen az alkalmazkodás, és ha ezzel problémák vannak, nem árt segíteni nekik.önismereti játékok

Ilyenkor sokat tud lendíteni a helyzeten egy csapatépítő esemény, amely során bevethetőek például az önismereti játékok is. Látszólag ugyan a csapatépítéshez az önismereti játékoknak nincsen sok közük, de a pszichológusok hosszas megfigyelések és kutatások után döntöttek úgy, hogy ennek a tevékenységnek igenis van keresnivalója a csoportos jellegű játékok közt.

Az önismereti játékok több szinten hatnak

Különösebb költsége nincs, legalábbis a moderáláson kívül, amit általában egy szakképzett mentor, coach vagy pszichológus vállal magára. Eszközök vonatkozásában nem sok mindenre van szükség, talán székekre, esetleg némely játék esetében papírra, tollra, hiszen a játék maga annyira intenzív, hogy a résztvevők végzik a tevékenység nagy részét. Ezen intenzív személyes jelenlétnek köszönhető talán, hogy nagyon fárasztó is ez a tevékenység, legfőképpen mentálisan. Tehát rövid távon ne várjunk felüdülést.önismereti játékok

Másrészt hosszabb távon mindenképpen segít felülnézetből figyelni önmagunkat, nem mellesleg pedig társainkat is.

Sokkal elfogadóbb, rugalmasabb, nyitottabbak szoktak lenni egy-egy csoportépítő után a tagok, így a tapasztalatok általában pozitívak. Visszatérve tehát írásunk elejére, megállapíthatjuk, hogy a tanulás rendkívül tág fogalom, egyáltalán nem csak a lexikális tudást foglalja magába. Mivel a világ változóban van, és nagyon sok a multikulturális közösség az iskolákban és munkahelyeken, talán nem kockáztatunk nagyot, ha azt mondjuk, hogy önmagunk megismerése az igazi tanulási folyamat, amit rendesen el kell végeznünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk.