Húsvéti játékok, amikhez nem kell drága hozzávaló

A húsvéti játékok vidám hangulata előre borítékolja kicsik és nagyok felhőtlen szórakozását. Mutatunk néhány remek játékot, amivel még élvezetesebbé tehetitek a tavasz egyik legszebb ünnepét.

Klasszikus húsvéti játékok – tojásfestés közösen a gyerkőccel

A tapasztalat azt mutatja, a kicsik imádják a húsvétot! Az ünnep különleges hangulata, a készülődés rájuk is nagy hatással van. Ha szeretnétek méltóképpen felkészülni az ünneplésre, fessetek közösen aranyos locsolóváró húsvéti tojásokat. A cuki tojások egyébként tavaszi dekorációként is jó szolgálatot tesznek – lássuk, hogyan foghattok hozzá a festéshez!

Tojás fújás, avagy a gyakorlat teszi a mestert

A festés előtt álló tojásokat előzőleg ki is fújhatják, ezáltal szabadulva meg a belsejüktől. A tojás fújás tipikusan az a tevékenység, ami kis gyakorlással tökélyre fejleszthető. A lényeg, hogy a tojáshéjba ütött lyuk elég széles legyen, így a tojás belseje is könnyebben kicsusszan. A lyukasztáshoz gombostűt is használhatsz. Amint a tojás felső és alsó része is lyukas, a tűt ki-be mozgatva biztosíthatod a tojássárgája megfelelő fellazítását – ezáltal könnyebb lesz attól megszabadulni. Ha sikeresen átfújtad a tojás belsejét az alsó lyukon keresztül, párszor langyos vízzel öblítsd át a már üres tojást.

Célkereszteben a kreativitás

Az üres, tiszta tojások festése során engedjétek szabadjára a bennetek szunnyadó kreatív alkotót! A tojásfestéshez használhattok filctollakat, vízfestéket, körömlakkot vagy mókás matricákat is. Nyugodtan kísérletezzetek, szakadjatok el a hagyományos tojásfestési útmutatóktól – a lényeg, hogy élvezzétek, amit csináltok. Mosolygós arcok, aranyos nyuszik és csibék, vagány motívumok – a húsvéti tojás bármit elbír!
Pro tipp: ha tényleg látványos és egyedi dekorációra vágysz, olvaszd meg a gyerek használaton kívüli zsírkrétáit, és azzal fessétek meg a tojást. Az eredmény önmagáért fog beszélni.

Húsvéti játékok – tojáspuzzle

Nem kell hozzá mást tenned, mint az előre megrajzolt tojásokat kivágnod, majd középtájt valamilyen minta alapján kettévágnod. A párosítás történhet minta vagy illesztési forma alapján is – rajtad áll, hogy melyik technikát választod. Az így kapott féltojások összepárosítása a gyerekek feladata, akik bizony örömmel vetik bele magukat a tojáspuzzle izgalmaiba.

Csokikeresés – még nagy udvar sem kell hozzá

Az amerikai filmekből ismert klasszikus húsvét reggeli program, a csokikeresés már idehaza is hódít. Nem áll a rendelkezésetekre egy nagyobb udvar? Aggodalomra semmi ok, a lakás is rengeteg búvóhellyel kecsegteti a lelkes kis kalandorokat, akik szeme előtt csak egyetlen cél lebeg: minél gyorsabban összegyűjteni az eldugott fincsi csokitojásokat és csokinyuszikat. Ha mégis odakinn játszunk a gyerekekkel, akár térképet is rajzolhatunk a számukra, ezáltal téve még izgalmasabbá a keresgélést.

Húsvéti játékok – színkavalkád az egész világ

A kicsik szeretnek színezni – miért pont a húsvéti ünnepek során hagynátok ki a napjaitokból ezt a remek programot? Ha módodban áll, nyomtass ki előre néhány kifejezetten húsvéti tematikájú képet, amit aztán a gyerek kedve és ízlés-világa szerint kiszínezhet.

Vidám hangulatú rajzverseny, kicsit másképp

Nyuszit rajzolni nem is olyan nehéz – kivéve, ha a rajzoló szeme be van kötve. Rendezzetek odahaza rajzversenyt, amelynek célja egy mutatós nyuszi lerajzolása. A résztvevők szeme legyen bekötve – így az „eredményhirdetéskor” garantált a nagy nevetés.

A legkisebbek kedvence: színcsoportosítás

Ha a gyerkőc óvodáskorú, a színcsoportosítós játék egészen biztosan le fogja nyűgözni. Vágj ki színespapírból néhány kisebb-nagyobb tojásfigurát, keverd össze azokat. A gyerek örömmel csoportosítja majd a húsvéti tojásokat a színüknek megfelelően.

Húsvéti játékok – vigyázz, kész, rajt!

A versenyzők álljanak a startvonalhoz, majd a megadott jelzésre nyusziként ugrálva próbáljanak meg eljutni a célnál lévő kosárhoz – ami természetesen tele van finomabbnál finomabb húsvéti édességekkel. A játékosoknak egy választott nasival kell – szintén ugrálva- visszatérniük a starthoz, majd újra nekiveselkedni a pályának. Az győz, aki a legtöbb édességet gyűjtötte össze.