A csapatjátékok számtalan formájáról
Tagged Tags:

Aki szeret játszani, az feltehetően a játékok minden válfajában kiismeri magát. Ez egy olyan tág műfaj, hogy igazán mindenre gondolhat az ember, az egészen egyszerű kártyajátékoktól kezdve a bonyodalmas szabadulószobákon át. Mostani írásunkban a csapatjátékok témakörét próbáljuk meg körbejárni, bár ez is egy rendkívül sok szempontot magába rejtő kategória. A csapatjátékok vonatkozásában talán először a sporttevékenységek jutnak eszünkbe, hiszen azok aztán igazán nem művelhetőek csapat nélkül. Az első kérdés, ami felmerül a téma kapcsán, hogy mi minősül csapatnak.

Bizonyos helyzetekben már a kettő főt tartalmazó társaságok is csapatként funkcionálhatnak, bár a sportban jellemzően a több, mondjuk öt, vagy annál nagyobb létszámot magába foglaló csoportok minősülnek csapatnak. Ebben az esetben szinte mindig valamiféle labda is képbe jön, lehet az egészen kicsi, vagy nagy, de a labdajátékok szinte mindig csapatban valósulnak meg. A csapatjátékok kapcsán különösen nagy a szerepe a szabályoknak, és azok pontos ismeretének, betartásának. Ha erre nem ügyelünk, akkor elszabadul a pokol, és mindenki azt csinál, amit akar. Ezzel pedig nem csak a játék lényegét romboljuk le, de igazságtalan is lesz, sőt, ami még rosszabb, élvezhetetlen.

Csapatjátékok és szabályokcsapatjátékok

Tehát az első és legfontosabb lépés, természetesen miután meghatározásra kerültek a csapatok, hogy ismertetjük, megjegyezzük, legfőképpen pedig betartjuk a szabályokat. Ezek bonyolultsága egyébként nagyon széles skálán eltérhet, vannak egészen egyszerű szabályrendszerek, mint például nem eshet le a labda, és ennyi az egész. De például a fociban számos olyan feltétel van, hogy többszörösen be kell bizonyos szabályokat is tartani, abból pedig aztán sokszor konfliktus keletkezik a csapattagok között is, ha nincs egyetértés az ilyen kérdéses helyzetekben.

Amennyiben barátokból áll a csapat, sokszor élvezetesebb a játék, hiszen már jól ismerik egymást, és felszabadultan tudnak játszani, garantálva ezzel a kikapcsolódást. Idegen emberekkel összezárva egy csapatban túl sok lehet a modorosság, tehát a viselkedés a másik előtt, legalábbis mindaddig, amíg velük is össze nem barátkoztunk. A csapatjátékok, legalábbis sporttevékenységek vonatkozásában rendkívül módon eltérhetnek egymástól.

Csapatjátékok kiválasztása csapatjátékok

Éppen ezért szokták azt javasolni gyerekeknek, hogy amikor sportágat választanak maguknak még fiatalon, érdemes több mindenben kipróbálni magukat, mert elképzelhető, hogy az egyik nagyságrendekkel jobban fog tetszeni, mint a másik. Az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy hosszú évek során mennyire élvezzük a sportot, valamint mennyi sikert érünk el benne. Sokszor életre szóló barátságok keletkeznek ilyen szituációkban, feltéve persze ha nem frusztrációval tele jelenünk meg az edzéseken, hanem örömmel, és felszabadultan.

Hogy egy kicsit elszabaduljunk azonban a sport gondolatától, azt is el kell ismerni, hogy nem csak sporttevékenység kapcsán játszhatunk csapatban. Ahogy már említettük, például a szabadulószobák is jellemzően csapatoknak lettek kitalálva, hiszen egyedül elveszti a játék a varázsát. Társaságban mindent sokkal intenzívebben tudunk megélni, és ezt a szó jó értelmében mondhatjuk. A csapatsportok esetén óriási jellemfejlődés is végbe mehet, már persze ha kellően hagyjuk magunkat sodródni az eseményekkel. Sokat tanulhatunk magunkról, másokról, és fejlődhetünk az azonosított hiányosságainkban. A konfliktuskezelés, vagy az információmegosztáshoz való viszonyunk, de ezen kívül még hozhatnánk egy sor másik példát is, minden fejleszhető.