A vicces csapatépítő játékok a csoportépítés lényege

A csapatépítésről, és az azokat érintő játékokról már sokszor, sokat írtunk, de annyi céget és embert érint a téma, hogy sosem lehet vele elég sokat és intenzíven foglalkozi. A vicces csapatépítő játékok különösen érdekesnek számítanak, hiszen valószínűleg még nem találtak fel a humornál okosabb, hasznosabb közös nyelvet, ami az emberek nagyobb táborának összekötését illeti. A csapatépítők általánosságban több módon csoportosíthatóak, már ami a tematikájukat illeti.

Jó időtöltésnek számytanak a vicces csapatépítő játékokvicces csapatépítő játékok

Vannak a kifejezetten komoly jellegű játékok, amelyek inkább gondolkodásra ösztönzik a jelenlévőket. Tipikusan ezek közé tartoznak azok az aktivitások, amelyek során komoly jellegű döntések meghozatalát akarják megmutatni, pontosabban a döntéshozás mikéntjére és hangsúlyaira hívják fel a jelenlévők figyelmét. A másik nagy csoport, ami mindig nagyon népszerű volt, és valószínűleg a jövőben is az lesz, a sportosabb jellegű tevékenységek, amelyek szintén remek alkalmat adnak arra, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a tagok.

Ilyenkor a humor nem igazán elválasztható a sporttól, hiszen akarva-akaratlan is alakulnak ki vicces szituációk, amelyek megnevettetik az érdeklődőket. Ha már kategorizálásra adtuk a fejünket, akkor bizony muszáj megemlíteni, hogy a vicces csapatépítő játékok vezetik a népszerűségi listákat, hiszen mindenki szeret mókázni. A humor elkerülhetetlenül oldja a feszültséget és a határokat a formális és informális határok mentén, ez pedig minden csoportépítő legfőbb célja szokott lenni.

Sajátos menettel bírnak a vicces csapatépítő játékokvicces csapatépítő játékok

Minden esetben fontos hangsúlyozni, hogy a jó események kulcsszereplői mindig a moderátorok, vagy ha úgy tetszik, a trénerek, akik ha kell aktívan beavatkoznak a csoport előmozdítása érdekében a játékba, de kellően bölcsek ahhoz is, hogy ha úgy kívánja meg a helyzet, akkor visszahúzódnak, és a háttérből figyelik az eseményeket, és koordinálják, ha kell. Mindenképpen szükséges nagy hangsúlyt fektetni a tréner személyének kiválasztására, ami sokszor nem egy közönséges feladat, hanem nagyonis nehéz, hiszen az is előfordulhat, hogy a tréner kiváló, de mégsem passzol az adott csoport dinamikájához.

Például tegyük fel, hogy az egyik csoport egy tapasztalt, komoly vezetőkből álló csapat, míg vannak a pályájukat éppen csak kezdő újoncok, akik szinte a tizenévesek táborából kerülnek ki. Vannak csapatépítők sportolóknak, vagy akár még tanulóknak is, szóval igazán sok kategóriában gondolkodhatunk, amelyek mindegyike más hangnemben és stílusban kommunikáló trénert kíván meg.vicces csapatépítő játékok

A szervezők feladata, hogy rátaláljanak a kívánt emberre. Ami a szervezőket illeti, általában a személyzeti osztály munkakörébe tartozik az ilyesmi tréningek megszervezése az első pillanattól az utolsóig. A helyszín egyébként nem különben hozzájárul a hangulat kialakulásához, tehát érdemes erre is odafigyelni, amikor az ember szervezi a körülményeket. Minden apróság számíthat, különösen olyankor, amikor az emberek közti korlátokat, feszültségeket akarjuk csökkenteni.

Törekedni kell a maximálisan barátságos közeg megteremtésére, mert ha már ennyi ember feláldozza az idejét és energiáját az emberi kapcsolatok minőségének javítására, jó, ha ki tudjuk hozni a maximumot az erőfeszítésekből. Annyi azonban bizonyos, hogy a vicces csapatépítő játékok kulcsfontosságúak az oldott hangulat kialakítása szempontjából, törekedjünk hát erre!