Mikortól kellenek fejlesztő játékok óvodásoknak?
Tagged Tags:

Óriási különbségek vannak a gyermeknevelésben a néhány évtizeddel ezelőtti, valamint a jelenlegi preferenciákat illetően. Ma már nem pusztán normális, de konkrétan elvárt dolog, hogy elég nagy választék legyen fejlesztő játékokból óvodásoknak, sőt, már tulajdonképpen a gyermek megszületése előtt sokszor elkezdődik a nevelés.

Minden korban fontosak a fejlesztő játékok

Egyre többen hangsúlyozzák ugyanis a szakemberek közül, hogy jó odafigyelni a magzati korban való fejlesztésre is, hiszen már a pocakból is hallja a kicsi a hangokat, és érzi az esetleges simizést. Az anyukák ezért sokszor bőszen és célzottan a pocaklakónak énekelnek, verseket mondanak abban a hitben, hogy ezzel is hozzájárulnak a fejlesztésükhöz.fejlesztő játékok

Természetesen a tendencia egyre csak erősödik, ahogy megszületik és nő a gyerek. Már babakorban ráírják a játékokra, hogy melyiknek van fejlesztő hatása, sőt, némely márka megjelöli mondjuk csillagokkal, hogy melyik játéknak van erőteljesebb fejlesztő hatása. Amelyiken csupán kettő csillag van, az nyilvánvalóan kevésbé fejleszti a csemetét, mint amelyiken öt darab csillag is található.

Fejlesszük magunkat és gyermekeinket!

Ha az óvodáskorban alkalmazható fejlesztő játékok nem is jelentik a hierarchia csúcsát, minden bizonnyal ez az a korosztály, amely a leginkább élvezi a játékot, mint olyat. Természetesen az ember alapvetően is játékos lény, tehát még a felnőttek is szeretnek ilyen módon szórakozni, sőt, akár tanulni is. Például a nyelvtanulás kapcsán kimondottan népszerűek azok a módszerek, amelyek játékosan tanítanak meg valamit az apróságokkal, vagy éppen a felnőttekkel ebben az esetben.fejlesztő játékok

Mindazonáltal a játék alapvetően a gyermekek kiváltsága kell legyen, azon belül is főként az ovisok alkotják a fő célcsoportot. Amennyiben Ön kezdő szülő, akkor fontos, hogy felhívjuk a figyelmét a tényre, miszerint nyitott szemmel kell járni a játékboltokban, ugyanis sok az olyan gyártó, aki fejlesztő játék címén próbál meg nem igazán annak tekinthető tárgyakat is eladni.

Csak okosan a játékvásárlás során

Mindenképpen fontos, hogy józan paraszti ésszel is megvizsgálja az ember a játékokat, nem szabad minden esetben és azonnal hinni a feliratoknak, hiszen nyilván mint oly sok minden, ez is egy népszerű reklámfogás. A fejlesztő játékok rendszerint szofisztikáltak, sok teszt és egyéb próba után állapítható meg, hogy az adott játék valóban fejlesztő hatással van-e a gyerekekre.fejlesztő játékok

Ezáltal ez a kategória a sok háttérmunka miatt megdrágítja a tárgyakat, és ez a magasabb ár szokta elindítani a tisztességtelen gyártóknak is a fantáziáját. Amennyiben a fejlesztő játékok közt szerente Ön is válogatni, fontos tudni, hogy nem szabad az ovis korosztályt egy kalap alatt venni. Egy három éves az nem öt éves, és fordítva, tehát attól, hogy felnőtt mércével nézve csupán egy-két év van a két korosztály közt, attól még hatalmas fejlettségbeli különbségek lehetnek.

Ez azért nagyon fontos, mert nem fogja esetleg a gyerek élvezni a vásárolt játékot, tehát nem is a fejlesztési szempont miatt lesz lényeges a megfelelő játék kiválasztása, hanem azért, mert nemes egyszerűséggel nem lesz kedve játszani a kicsinek a rosszul kiválasztott elemmel. Ezt sokan, sokszor elbagatellizálják, pedig alapvetően ez a legfontosabb szempont, ami alapján vásárolni kellene.

A gyerek érdeklődéséből, valamint a korából kellene kiindulni. Sőt, minden felnőttet arra bíztatunk, hogy kritikusan vizsgálja meg a kiszemelt játékot, hiszen az is gyakori, hogy a gyártó megítélése szerint más korosztálynak ajánlják az adott tárgyat, mint amit a gyakorlat igaznak és hitelesnek mutat.