A kreatív gyerekjátékok a képességeket is fejlesztik

A gyermekeknek a játék szinte létfontosságú, érdemes ezért megismerni, hogy melyek a valóban kreatív játékok gyerekeknek. A csöppségek fő tevékenysége a játék, ami nem helyettesíthető semmi mással és nem is szabad más tevékenységre váltani. Hiszen a játék során fejlődnek a motoros funkciók, értelmi és érzelmi megnyilvánulások. Sőt, a fizikai funkciók javításához is nagymértékben hozzájárul. Így a szülőknek kiemelten fontos, hogy olyanokat válasszanak, amelyek valóban a kreatív játékok gyerekeknek kategóriába sorolhatóak.

Változatos, kreatív gyerekjátékok

A kicsiknek a legfontosabb a természetben végzett szabad játék és mozgás. Akár egy kavics és bot felhasználásával is világrengető szituációkat képesek kitalálni. Egy kis fantáziával könnyedén megteremthetőek a kreatív gyerekjátékok, ehhez még csak bonyolult eszközök és kellékek sem szükségesek. Gyakran a legegyszerűbb dolgokból kerekednek a legszórakoztatóbb játékok.

Esős napokon jöhetnek a kirakósok

Az időjárás azonban sajnos nem mindig kedvez a szabadban végezhető tevékenységeknek. Ha a szoba fogságába kényszerülünk, akkor is adottak a kreatív gyerekjátékok. Jól jönnek ilyenkor például a kirakósok, amelyek a kialakításuk és darabszámuk függvényében, minden korosztálynak szórakoztatóak lehetnek. Néhány darabból álló és nagyméretű kirakó a kicsiknek, összetett és többdarabos puzzle a nagyoknak. A tinédzserek és a felnőttek pedig akár egy 3D puzzle összeállításának is nekiállhatnak.

Képességfejlesztő játékok mindenkinek

A képességfejlesztő játékok a szülők által legkedveltebb típusok, hiszen a játék mellett még a tanulást is elősegítik. De nemcsak a szülők rajonganak értük, a gyermekek is élvezettel vetik bele magukat a képességfejlesztő játékok használatába. Ha kreatív játékok gyerekeknek történő vásárlásába fognánk, nézzünk szét a LEGO-k, építőkockák és a különböző kézügyességet fejlesztő, kreativitást igénylő példányok között is.

A gyurma kitűnően fejleszti a finommotorikát, a tapintást és az érzékelést. A gyurmázás hozzájárul az agyi idegpályák fejlődéséhez. Erősíti továbbá a kézfej és az alkar izmait is, ami az iskolás években kiemelten fontos lesz az írástanulás során. A különböző formák megalkotása ráadásul még szórakoztató is, a színek és az alakzatok, valamint a tárgyak megnevezése pedig könnyedén elsajátítható a kicsiknek gyurmázás során.

A LEGO és a DUPLO használata fejleszti a képzelőerőt, a strukturális szemléletet, a térbeli érzékelést, a kreativitást és a szociális interakciók megélését is, a különböző figurák segítségével. Így nemcsak kikapcsolódásra alkalmas ez a korszakalkotó játék, de a problémamegoldást is elősegíti. Különösen akkor, ha nem az útmutatókban meghatározottak szerint épít a gyermek, hanem maga kreálja meg a saját verzióját. Nem véletlen, hogy szinte nincs is olyan csemete, aki ne imádná ezt a népszerű játékot.

A lányok előszeretettel rajzolnak, festenek, színeznek vagy fűznek gyöngyöt. Ezek olyan kreatív játékok gyerekeknek, amelyek nemcsak a kézügyességet fejlesztik, de a fantáziát is. Megspékelve azzal, hogy megadják az alkotás euforikus örömét.

A kreatív gyerekjátékok jelentősége kétségtelen

Kreatív gyerekjátékok sokasága elérhető a boltokban, így mindenki megtalálhatja a gyermekének megfelelő terméket. A fenti kreatív játékok gyerekeknek ajánlott fajtáin kívül, még számos képességfejlesztő játékot találunk az üzletek polcain. Érdemes némi időt szánni a tájékozódásra, hogy valóban a gyermekünknek megfelelőt válasszuk.

Némi kreativitással mi magunk is alkothatunk egyszerű, de sokoldalúan használható játékokat papírból, műanyag flakonokból, gurigákból, közösen gyűjtött termésekből, gombokból, néhány maradék textil felhasználásával. Az interneten szörfözve számos saját készítésű ötletet tehetünk magunkévá, amelyeket aztán közösen megalkotva és alkalmazva a mindennapokban, még színesebbé tehetjük a mókára szánt időt. Ráadásul maga az elkészítés is lehetőséget ad a minőségi, együtt töltött időre.

Akár saját készítésű, akár vásárolt példányokat adunk a csöppségek kezébe, a kreatív gyerekjátékok hozzájárulnak ahhoz, hogy a játék és a tanulás egyszerre, de szórakoztatóan valósulhasson meg.