Ha már unod a keresztrejtvényeket, jöhetnek az egyszemélyes játékok

Megesik, hogy nincs társaságunk vagy magányra vágyunk, de az egyszemélyes társasjáték nyújtotta szórakozásról ilyenkor sem kell lemondanunk. Régen kevés olyan játék volt, amit egyedül is játszhattál. A pasziánsz és más kártyás kirakósok, illetve a keresztrejtvény és hasonló 1 személyes játékok mind arra vannak kihegyezve, hogy javítsák a figyelmet és memóriát. Emellett tesztelik és fejlesztik a tudást, új logikai gondolkodásmódra tanítanak. Az egyszemélyes társasjátékok és egyszemélyes logikai játékok minden olyan típust magukba foglalnak, amihez nem kell több személy. Ezek az 1 személyes játékok egyre nagyobb teret hódítottak. Az elmúlt időszak pandémiás helyzete pedig még jobban kedvezett, hiszen el kellett ütni az időt.

Folyamatos kihívás elé állít az egyszemélyes társasjáték

Ha új, egyszemélyes logikai játékokkal indítasz, mindig az alapszinten kezdj, még akkor is, ha túl egyszerűnek tűnik! Gyakran nem is lehet enélkül a felsőbb szintekre lépni, így valamilyen szinten rá is vagy kényszerítve a kezdő körre. Ilyenkor ismerkedsz meg az aktuális játék szabályaival és menetével. Mindegyik szint új kihívást jelent, hiszen nehézségi fokozatuk egyre magasabbá válik. Éppen ezért érzed ezeket a játékokat igazán szórakoztatónak, hiszen nincsenek bennük unalmas részek, felesleges ismétlődések.

Társasjáték, amit egyedül játszhatsz?

Több olyan hagyományos társasjáték létezik, amelyeknek 1-1 modulját úgy készítették el a tervezők, hogy egyedül játszható játékként funkcionáljanak. De mégis, megvan a módja annak, hogy a barátaiddal akár versenyezhess is az egyszemélyes társasjátékok révén. Elsőre ez talán furcsának tűnhet, de csak annyi kell, hogy mindenki végigmenjen ugyanazokon a pályákon. Aki jobb eredményt vagy több pontot ér el, netán rövidebb idő alatt teljesíti a kihívást, az nyer. Ilyen egyszerűen lesz az 1 személyes játékokból rögtön többszemélyes szórakozás.

Gyermekeknek különösen fontosak az egyszemélyes társasjátékok

A felnőttek logikai gondolkodása már jórészt kialakult, bár mindig lehet rajta javítani, de a gyermekek ezt még tanulják. Ahhoz, hogy fejlődésük kiegyensúlyozott legyen, fontos, hogy mindig a korosztályuknak megfelelő egyszemélyes logikai játékokkal kezdjenek ismerkedni. Ha kiderül, hogy a gyerkőc zseni, úgyis jelezni fogja, hogy untatják a feladatok, ilyenkor érdemes szintet ugrani olyan mértékben, ami már lefoglalja. Az ilyen csemeték esetében nem ritka, hogy korosztályos szintet ugranak, ezt pedig nem szabad elnyomni, hadd szárnyaljon az elméjük!

Vigyázat, az egyszemélyes társasjáték komoly függőséget okoz!

Legyen szó intro- vagy extrovertált személyiségről, az egyszemélyes logikai játékok alapjaiban alakítják át az ember életét. Hiszen olyan módon vagyunk összerakva, hogyha elkezdünk egy feladatot, az szinte kényszerít minket a befejezésre. Ezért akár máshonnan lopunk időt vagy elodázzuk a meglévő feladatainkat, tehát jobb vigyázni, mielőtt beszippant a játék!

Többféle platformon lehet egyszemélyes társasjátékkal szórakozni

Bár a keresztrejtvény sokak szerint akkor jó, ha papíralapú, a Sudoku például már egyaránt élvezetes papíron játszva és táblagépen is. A többi, régebben kizárólag kockás lapon, párban játszható logikai játék, mint amilyen az Amőba volt, mára szinte teljesen átköltözött az okostelefonokra, tabletekre és számítógépekre, játékkonzolokra. Sőt, már nem is kell hozzá élő partner, hiszen a program lesz az ellenfeled!

Az ilyen egyszemélyes társasjátékot nevezzük Single Player-nek, hiszen csak egyetlen felhasználó játszik benne a számítógép ellen. Az első ilyen hordozható játék a Tetris volt, ami egyszerűen meghódította az egész világot. Ezen 1 személyes játékok előnye, hogy nem kell hozzá számítógépes hálózat és több embert sem kell meghívj a közös játék érdekében. Bármikor játszhatsz. Manapság már külön konzolt sem kell vásárolj, mivel az egyre újabb fejlesztésű egyszemélyes társasjátékok, applikáció formájában is letölthetőek az okostelefonokra. Vége az unalmas perceknek, amikor egyedül vagy, hiszen itt vannak az egyedül játszható játékok!