Kis ügyességgel otthon is elkészíthető kézügyesség fejlesztő játék a matatófal

Szórakoztató és egyben roppant hatékony kézügyesség fejlesztő játék, amit akár odahaza Te is elkészíthetsz, méghozzá fillérekből? Igen! A manapság hatalmas népszerűségnek örvendő matatófal, vagy ahogyan sokan nevezik, fejlesztőtábla nemcsak a finommotorika készséget fejleszti, de remek hatással van a kreativitásra, edzi a problémamegoldóképességet, kielégíti a gyerek kíváncsiságát, egyszerre tanít és szórakoztat. Ha érdekel a téma, tarts velünk és cikkünkből megtudhatod azt is, hogyan tudod odahaza elkészíteni a szóban forgó kézügyesség fejlesztő játékot.

Népszerű kézügyesség fejlesztő játék- de mégis, mi az a matatófal?

Ha még eddig nem találkoztál a fejlesztőtábla fogalmával, valószínűleg kíváncsi vagy, mit rejt tulajdonképpen ez a gyerekeket akár hosszú-hosszú órákra is lefoglaló nagyszerű játék? Nos, a matatófal általában egy vastagabb falapból készített tábla, amelyre különféle, a gyerekek szemében különösen izgalmas holmik vannak biztonságosan felerősítve. Ezek az eszközök színes spektrumot járhatnak be: a matatófalra többek között kerülhet csengő, cipzár, zár és kulcs, számológép, különféle textíliák, amivel a mindig aktív gyerkőc „elmatathat”.

Kézügyesség fejlesztő játék – célkeresztben a biztonság!

A fejlesztőtáblára kerülő kiegészítőket (ezekről részletesen később) fúrással, csavarozással erősítheted fel. Figyelem! A játék kizárólag abban az esetben adható át a gyermeknek, ha 100%-ban biztonságos: a kellékek nem pottyanhatnak le róla, illetve azok biztonságos használata is garantálva van. A későbbiekben nem csak azt áruljuk el, hogyan lehet elkészíteni házilag a matatófalat, de néhány mondat erejéig kitérünk arra is, mit NE szerelj fel a táblára.

Kiknek ajánlott?

A matatófalat akár már féléves babáknak is lehet készíteni, a tapasztalat pedig azt mutatja, a gyerekeknek általában 3 éves korukig érdekes a játék. A kézügyesség fejlesztő játék nagyon sokoldalú, ami ráadásul időről-időre megújítható. Ha ugyanis okosan tervezel és kivitelezel, a tábla egyes elemeit idővel kicserélheted, így biztosítva a kis lurkó folyamatos érdeklődését.

Mit fejleszt?

A fejlesztőtábla alapvetően a kézügyességre, a finommotorika készségre van rendkívül pozitív hatással. Ezen kívül a matatófal a kreativitást és a képzelőerőt is fejleszti. Miközben a gyerek teker, húz, beilleszt vagy csavar, óhatatlanul is fejlődik a problémamegoldó képessége. A matatófal ezenkívül a környezet, a világ dolgainak megismeréséhez is jó alapot nyújt. Emellett a tábla a figyelmet is fejleszti és a térbeli tájékozódást is pozitívan befolyásolja.

Matatófal kellékek – mi kerüljön rá a táblára?

A matatófal kellékei rendkívül változatosak, tulajdonképpen a lehetőségeid szinte végtelenek. Ami a felnőtteknek csupán limlom, a gyermek szemében felbecsülhetetlen értékű kincs! A régi, használaton kívüli barkácsholmik, kilincs, kapcsolók (például villanykapcsoló), ki-behúzható riglik, lakat, kulcsok, óralap, a gyerek kinőtt cipője és cipőfűző, lánc, tépőzár vagy lámpák. Nem vagy korlátok közé szorítva, amíg a limlomok háza tájáról mazsolázgatsz.

Kézügyesség fejlesztő játék – néhány okos tipp

Mielőtt nekiállsz a matatófal kialakításának, fontos, hogy előzőleg pontosan tervezd meg, hogyan fog kinézni a végeredmény. Ha fából készült táblát használnál, le is festheted azt, természetesen kizárólag környezetbarát festéket használva. Bár már korábban említést tettünk róla, nem lehet eléggé hangsúlyozni a kiválasztott kellékek biztonságos felszerelését! A fejlesztőtáblát ízlés szerint természetesen ki is dekorálhatod, például a gyerkőc kedvenc mesehőseinek képével vagy a saját nevével.

Mi ne kerüljön fel a kézügyesség fejlesztő játékra?

Alapvetően ne szerelj fel a matatófalra olyan nem biztonságos limlomokat, amelyek megszúrhatják vagy odacsíphetik a kicsi kezecskéit. A tapasztalt szülők tanácsát megfogadva a nehezebb tárgyak felszerelésétől is tartózkodj – ha mégis így döntesz, biztosítsd azok megfelelő rögzítését. Ne becsüld alá a gyerek erejét! Bármilyen kicsik és törékenyek is, a kíváncsiságtól fűtött gyerkőcök könnyen magukra is boríthatják a táblát, így annak biztonságos rögzítését sem bagatellizálhatod el.