Házilag elkészíthető és olcsó a só-liszt gyurma!
Tagged Tags:

Az egyszerűen, szinte fillérekből elkészíthető só liszt gyurma teret enged a gyerkőcökben lévő kreativitás és alkotóvágy megélésének. A gyermekek egyik kedvenc szabadidős tevékenysége, a gyurmázás, amellett, hogy roppant szórakoztató, egy sor fontos képességet és készséget is fejleszt. A kis lurkót akár órákig is lefoglalja, az pedig már igazán csak hab a tortán, hogy a játék fő alapanyaga – a gyurma- házilag is könnyen elkészíthető.

Időtlen kedvenc: a gyurma

Talán még emlékszel rá, gyerekként milyen szórakoztató és izgalmas volt, amint a kezeid alatt aranyos csigabigák, virágok és házikók vagy épp karácsonyfadíszek születtek meg gyurmából. A gyurmázást időtlen szeretet és rajongás övezi a gyerekek részéről – így volt ez a múltban és így van ez manapság is. Amennyiben értékes és szórakoztató szabadidős elfoglaltság után néznél a gyermeked számára, ne keress tovább, megtaláltad azt a só liszt gyurma formájában!

Nagyszerű tulajdonság: játszva tanulnak a leghatékonyabban

Igaz az az állítás, miszerint a gyerekek játszva tanulnak a legjobban – persze ennek ők maguk nincsenek tudatában. Annál jobb, minél több variációjú játékkal ismerkedik meg a gyerek, igyekezz változatos palettát kínálni a számára. A só liszt gyurma előállítása egyszerű, ám az általa kínált szórakozási lehetőségek száma szinte végtelen.

A finommotorika fejlesztő játékok közül a gyurmázás az egyik leghatékonyabb

Kétségtelen, hogy a gyurmázás rendkívül jó hatással van a gyerkőc finommotorika készségének fejlődésére. A játék során a kézügyesség fejlesztése kerül célkeresztbe az apró, precíz finommotorikus mozgássorozatok által. Nem véletlen, hogy már az óvodában, sőt a bölcsödében is sokat gyurmáznak a gyerkőcök.

Tapasztalatszerzésnek is szuper a só liszt gyurma játék

A megfigyelés, tapasztalatszerzés a fejlődés egyik alappillére. A gyermek száraz szivacsként szívja magába az új ismereteket, amelyeket a környezetéről, a világról tanul. Ezeket az új információkat önti formába, amikor figurákat, tárgyakat készít a gyurmából.

Só liszt gyurma: célkereszteben a kreativitás

A gyurmázásnál keresve sem találhattok hatékonyabb módszert a képzelőerő fejlesztésére. A gyerkőc ezáltal megtanulja, hogy a fantáziáját használva tulajdonképpen bármit megalkothat, amit csak szeretne.

Az egyik legszuperebb só liszt gyurma recept

A gyurmát természetesen hobbiboltban is megvásárolhatod, ám anyagilag kétségtelenül jobban jársz, ha magad (vagy a gyerekeddel közösen) készíted el a szóban forgó alapanyagot. A só liszt gyurma háztartási alapanyagokból készül, íme a recept:
-250 gramm liszt
-250 gramm só
-1 dl langyos víz
-2 evőkanál olaj
Az alapanyagokat addig gyúrjátok össze egy arra alkalmas, nagyobb tálkában, amíg azok teljesen össze nem állnak, és végül homogén mixtúrát képeznek. Természetesen az elkészült gyurmát színezhetitek is még az összegyúrása előtt ételfestékkel.

Indulhat a játék!

Amint a gyurma elkészült, kezdetét veheti a közös játék! Amint azt a fentiekben megjegyeztük, gyurmából bármilyen forma készülhet. Ha az alkotásokat szeretnéd megőrizni, érdemes az elkészült formákat sütőben kisütni. A gyurma egyébként a levegőn is megszárad, de kétségtelen, hogy a sütőben való sütés jóval gyorsabb. A 140 fokra előmelegített sütőben a kisebb, vékonyabb formák akár már 40-45 perc alatt is készre sülnek, a vastagabbak figurákat viszont 2 órán keresztül is sütnötök kell. Ha levegőn szárítjátok a gyurmafigurákat, akár több napig is kénytelenek vagytok türelemmel várni a gyurma keményre száradására. Festéssel tehetitek szebbé a végeredményt

Bónusz tipp: Az elkészült alkotásokat tovább csinosíthatjátok, ha filctollal vagy temperával kifestitek azokat.

A só liszt gyurma tárolható is

Túl sok alapanyagot készítettetek? Aggodalomra semmi ok, a felesleges gyurmát nem kell kidobnod. A gyurma tárolása egyszerű, elég, ha folpackba csomagolod azt. A sikeres tárolás titka a légmentes csomagolás. A már becsomagolt gyurmát tartsd száraz helyen. Így a legközelebbi játékhoz nem kell új gyurmát készítenetek, elég, ha előveszítek a korábban gondosan eltett csomagot.