Luca napi szokások és hagyományok kicsiknek és nagyoknak

A Luca napi szokások a magyar hagyománykör színpompás területét képezik. A jeles napot december 13-án tartjuk. Évszázados hagyományok fűződnek e naphoz – mostani cikkünkben ezekből hoztunk egy nagy csokorra valót kedves olvasóinknak.

Ki volt Szent Lúcia?

Kevesen tudják, de december 13-án tulajdonképpen egy V. században élt, tehetős családból származó nőre, Lúciára emlékezünk. A legenda szerint a lány anyja súlyosan megbetegedett, mire Lúcia elkísérte őt Szent Ágota sírjához, s ott gyógyulásért könyörögve megfogadta, ha édesanyaja felépül, ő Jézusnak szenteli egész életét. Lúcia imái meghallgatásra találtak, édesanyja felgyógyult, ő pedig a kereszténység felé fordulva Jézus menyasszonyaként élte sajnálatosan rövid életét. Lúcia ugyanis a hitéért mártírhalállal fizetett. Később szentté avatták, a katolikus egyház egyik legismertebb alakjává vált.

Népszokások gazdag tárháza

Kotyolás, szék faragás, jóslás és dologtiltás – többek között ezek az érdekes, ma már egyre kevésbé gyakorolt szokások fűződnek Luca napjához. A régmúlt idők emberei úgy tartották, ezen a napon tilos dolgozni – különösen a fonás, mosás és sütés volt tiltóslistán. A babonák világában élt őseink óvakodtak attól, hogy Luca napján bármit is kölcsönadjanak, úgy vélték ugyanis, hogy a kölcsönadott dolgok mindenképpen a boszorkányok kezében végzik.

A Luca napi szokások legismertebbike – a Luca szék

A híres/hírhedt Luca szék ötszögű alkalmatosság, amit, ha jól akarunk csinálni, kilenc különböző fából kell készítenünk. A szék faragása december 13-ától karácsonyig tart. A babona úgy tartja, ha december 24-én a templomban az éjféli misén felállunk a Luca székre, megláthatjuk a gyülekezet tagjai között a boszorkányokat.

Ám ezután jobb, ha nyakunkba kapjuk a lábunkat, mert a leleplezett boszorkák üldözőbe veszik a furfangos megfigyelőt. Annak érdekében, hogy utol ne érjenek, szaladtunkban mákot kell a hátunk mögé szórnunk, a boszorkányok ugyanis addig nem haladhatnak tovább, amíg össze nem szedegetik az elhullajtott mákszemeket. A néphagyomány szerint a Luca széket használat után el kell égetni.

Megjósolták a következő év termését is

A Luca napi szokások között szépszámban akadnak jósló hagyományok is. A háziasszonyok ilyenkor kis tálkába búzát ültettek, amit karácsony napjáig bő vízzel locsoltak. Minél sudárabbak, zöldebbek voltak a búzaszálak, annál bőségesebb termést jósoltak az elkövetkezendő évre. A karácsony napjára kizöldülő búzakoszorúba gyakran tettek gyertyát is – a kisarjadó zöld növény az életet, a fény Jézust szimbolizálta. Luca napja és a karácsony közötti időt is jóslással töltötték – úgy gondolták, a szóban forgó 12 nap időjárása megjósolja, milyen idő várható a következő esztendő egyes hónapjaiban.

Luca-kalendárium

Szintén bevett szokás volt Luca napján egy hagymát 12 szeletre vágni, megsózni, s karácsony napjáig érintetlenül hagyni. A 12 szelet a következő esztendő hónapjait szimbolizálta – ha az adott hónapnak megfelelő hagymaszelet nedves lett, arra az időszakra sűrű esőzéseket vártak.

Luca-napi kotyolás

A kotyolás a háztartásban lévő állatok termékenységét hivatott biztosítani. Luca nap a fiúk lopott szalmával járták be a falut, minden portára betértek, a szalmára letérdeltek és rigmusokba szedett köszöntőket mondtak. A ház asszonya a szalmát a tyúkok alá tette, ezáltal biztosítva nemcsak az állatok jó szaporulatát, de a bőséges termést is. A kotyolóknak adomány járt, ha nem kaptak, az a jószágokra rontást is hozhatott.

Szerelmi jóslások Luca napján

A Luca napi szokások természetesen nincsenek híján a szerelmi jóslásoknak sem. A lányok régen 12 papírdarabra 12 férfi nevet írtak, és december 13-tól kezdve minden nap egyet a tűzbe vetettek. Az utolsó megmaradt papír a vőlegényük nevét rejtette.

Halloween-i tökfaragás magyar módra

Az angolszáz területeken többezer éves hagyományra visszatekintő tökfaragás a magyar emberek számára sem volt ismeretlen. Luca napján például Dunántúlon bevett szokás volt a tökfaragás. A sütőtököt kivájták, vigyorgó szájat, szemeket vágtak bele, majd az ijesztő hatás fokozásának érdekében éjszakára gyertyát gyújtottak abban. A tököket jóllátható helyre, például kapukba, ablakokba tették.