Milyen a jó anti stressz játék?

Egy frappáns anti stressz játék mindig jól jöhet, ha egy kis lazításra, kikapcsolódásra vágyunk. Remekül kézbe illenek, munka közben vagy egy esti tévénézés során segít egy kicsit megnyugodni, elterelni a figyelmünket, kikapcsolni egy időre. A buborékcsomagolás pattogtatása népszerű szórakozás, de egy stresszoldó kocka, a különböző stresszlevezető nyomkodós játékok vagy az elmúlt években megjelent fidget spinner is kiváló erre a célra. Nézzük is meg, milyen stresszoldó játékok érhetők el napjainkban!

A nyomkodós anti stressz játékok mindig is népszerűek voltak

Szinte mindenki szórakozott már azzal, hogy például egy elektronikai berendezés vásárlása után kipattogtatta a készüléket borító buborékcsomagolást. Nagyon jól le tudják kötni a figyelmünket a buborékok kidurrantásához szükséges finom mozdulatok, segítenek egy kicsit elterelni a gondolatainkat és végeredményben nyugtatólag hatnak ránk. Ezen az elven működik az úgynevezett BubblePop vagy Pop It is.

Ez az anti stressz játék szilikonból készült buborékos lapokból áll és ugyanúgy kell vele játszani, mint a csomagolóanyaggal. Azzal a lényeges különbséggel, hogy többször is használható, ha az egyik oldalt végignyomkodtuk, nem kell mást tenni, mint megfordítani ezt a kis szilikon lapocskát és a túlfelén már kezdhetünk is mindent elölről. Relaxáló és stresszoldó hatással bír, kis helyen elfér, bármikor előkaphatjuk, ha szeretnénk egy kicsit kikapcsolni vagy éppen az unalom ellen tennénk valamit.

A stresszoldó kocka és a fidget spinner is remek kikapcsolódás

A stresszoldó kocka, más nevén a fidget cube szintén jó megoldás az idegesség csökkentésére és a stressz levezetésére. A kocka amellett, hogy akár a zsebedben is elfér, tökéletesen kézbe illik, ujjainkkal pedig különböző apró gombokat nyomogathatunk rajta. görgethetjük a gömb alakú kis fém golyócskát vagy éppen fogaskerekeket forgathatunk körbe – körbe. Hat különböző oldallal rendelkezik és mindegyik oldalon valamilyen más stresszlevezető megoldást tartalmat.

A fidget spinner, vagy néha magyarra fordítva a kézi búgócsiga 2017-ben robbant be a köztudatba és vált nagyon hamar népszerű anti stressz játékká. Ez a kisméretű, golyóscsapágyas eszközt az ujjaink között forgathatunk, akár egy akár két kézzel is. Használatuk segíthet enyhíteni a szorongást és a stresszt, autista és figyelemhiányos gyerekek számára például remek készségfejlesztő és terápiás megoldást kínál.

Nagyon sok változatban, különböző méretben és színekben érhető el napjainkban, az internetet böngészve pedig rengeteg frappáns oktatóvideót is találhatunk, amelyek segítségével látványos trükköket sajátíthatunk el és nyűgözhetjük le velük barátainkat vagy éppen családtagjainkat.

Melyek az anti stressz játék előnyei?

A stressz levezetése minden ember életében fontos jelentőséggel bír és mindenki valamilyen formában keresi ennek módját: a haj birizgálása, a körömrágás, vagy az ujjak tördelése ugyanúgy elő szokott fordulni, mint a céltalan rajzolgatás, firkálgatás. Egy stresszoldó játék is hasonló célt próbál elérni, azonban emellett valamilyen szintű odafigyelést igényel és bizonyos képességeket is fejleszt.

Így nem csak a hiperaktív, figyelemzavaros vagy szorongással küzdő gyerekek számára kínál megoldást, de mindenkinél képes fejleszteni a finommotoros képességeket, jótékony hatással van a kézügyességre és javítja a szem – kéz koordinációt is. Emellett levezeti a felesleges feszültséget, így segít összpontosítani a munkában, iskolában vagy akár otthoni feladatok közben is. Kiváló lehetőség az idegesség és a nyugtalanság enyhítésére.

Bármilyen körülmények között vagy helyzetben használjuk, egy stresszlevető játéknak köszönhetően jobban oda tudjuk irányítani a figyelmünket az aktuális feladatra, nem lesz, ami elvonja a figyelmünket. Nem csak a hosszabb, monoton munkák vagy nagyobb tananyag bemagolása során hasznosak, de a kreatív feladatok végzése során is segítenek kizárni a zavaró körülményeket és javítani koncentrációnkat.