A családi társasjáték egyszerre fejleszt és szórakoztat

Az együtt töltött minőségi idő nagyon fontos, amit tevékenyen kihasználhattok egy jól megválasztott családi társasjáték segítségével. Előnyben részesített szeretetnyelvtől függetlenül, minden gyereknek nagyon fontos a közös játék, amit önfeledten, kötöttségektől mentesen tölthettek együtt. Olyan időtöltés lehet ez, amikor kizárólag egymásra figyeltek és átadjátok magatokat a játék örömének. A minőségi, valóban csak együtt töltött órák azonban sajnos nehezen illeszthetőek be a rohanó hétköznapokba. Hiszen a gyermekek napjaik nagy részét intézményben, a szülők pedig a munkahelyükön töltik. A közös, családdal eltöltött időt azonban érdemes lenne mindenkinek beépíteni az életébe. 1-2 óra szabadidő a legtöbbünknek kétségkívül akad. Ezekben a szabad órákban használhatóak ki jól a családi társasjáték adta lehetőségek.

Szórakoztató családi társasjáték a minőségi idő jegyében

A családtagokkal a közös játék már egészen kicsi kortól meghatározó a gyermekek mindennapjaiban, hiszen nemcsak a készségeiket, képességeiket fejlesztheti, de szorosabbá fűzheti a családtagok közötti kötelékeket is. Az egyszerűbb, kicsiknek szánt típusokkal már 3 éves kortól be tudjátok vonni az apróságokat egy szórakoztató családi társasjáték csatába. A nagyobbak pedig a stratégiai, gondolkodásra ösztönző típusok közül választhatnak.

Fejlesztő társasjátékok a legfiatalabbaknak

Az apróságoknak a fejlesztő társasjátékok a megfelelőek, hiszen nemcsak szórakoztatóak, de játszva vezetik be a kicsiket a színek, formák, az irányok, a szavak, az alapvető fogalmak, sőt, még a közlekedés világába is. Az óvodás kortól használható, vidám családi társasjáték ezen típusa úgy került megalkotásra, hogy a legifjabb korosztály is könnyedén megértse a szabályokat és alkalmazni is tudja azokat. Nemcsak a kreativitásuk, de a problémamegoldó és szervező készségük, a kognitív funkcióik és a logikájuk is kiválóan fejleszthető egy ilyen játék rendszeres használatával.

Unaloműző játékok

A nagyobbaknak már összetettebb, komplex gondolkodást igénylő társasjátokok közül választhattok. Ezekben az a közös, hogy lehetőséget ad az idő kreatív, vidám eltöltésére. Teszi mindezt úgy, hogy fejleszti a logikát, a kooperativitást, nem mellőzve a versengés szórakoztató izgalmát. A családi társasjátékok alkalmasak a nehezebben kezelhető és a közös játékra csak kompromisszumkötések által rávehető tinédzserek bevonására is. Hiszen azáltal, hogy izgalmas tematikával és összetett szabályrendszerrel rendelkeznek, megmozgatják a nagyobb korosztály fantáziáját. Melyik tini ne venne szívesen részt egy nyomozós, kaland- vagy ügyességi játékban?

A családi társasjáték könnyű szabályrendszerének köszönhetően, gyorsan elsajátítható, így hamar kezdődhet a szórakoztató játék. Ha csak 1-2 óra szabadidőtök van, akkor is van lehetőség több menet és visszavágó lejátszására. Az együtt töltött idő alatt pedig még az agyatokat is kellően megdolgoztatjátok. Ha pedig már kirepültek a gyermekek, akkor sem kell lemondanotok a családi társasjáték okozta örömökről, hiszen egy kisebb felnőtt társaság is kikapcsolódhat a használatukkal.

Egy baráti összejövetel vagy rokonlátogatás alkalmával szintén bevethetőek a családi társasjátékok felnőtteknek szánt változatai, színesítve ezzel a találkozót. A bulikra, összejövetelekre tervezett játékok pedig amellett, hogy az agytekervényeket is megdolgoztatják, az esemény alaphangulatát is meghozzák. A kifejezetten pároknak szánt társasjátékok is felejthetetlen percekkel kecsegtetnek a játszani vágyóknak. Érdemes bevetni a gyerekmentes időkben, évfordulókon vagy Valentin-napon.

családi társasjáték

Egy-egy családi társasjáték számos típusban felfedezhető a boltok polcain. Választhattok a vidámabb, szórakoztatóbb, de akár a bonyolultabb, rejtélyek megoldásával tarkított családi társasjátékok közül is. A lényeg, hogy olyan típusokat szerezzetek be, amelyeknek a szabályait a család minden tagja könnyen megismerheti és alkalmazni is tudja. Így rövid idő alatt számos örömteli percet tölthettek együtt szórakozva, erőlködés nélkül.