A fa vasút egy igazán jó építőjáték!
Tagged Tags: ,

A fa vasút minden gyerek egyik kedvenc játékszere lehet. A kis lurkók órákig is képesek lekötni figyelmüket, miközben kézügyességük, kreativitásuk egyaránt fejlődik. Különböző kiszerelések és szettek léteznek, amelyek gyűjtése is akár remek hobbivá válhat bármelyik kisgyerek számára. Milyen elemek, kiegészítők kerülhetnek egy fa vasút szettbe? Tényleg jó lehet szinte bármelyik életkorban?

A fa építőjáték a természetesség hatását nyújtja

Mindenféle fa építőjáték remek ajándék, amely nem csak a gyerekek figyelmét képes lekötni hosszú időn keresztül, hanem egyben kiváló készségfejlesztő eszköz is lehet. A fa játékoknak egyértelmű előny a legtöbb más anyaggal szemben a természetesség. Már a fa építőkockák is kiválóan alkalmasak arra, hogy a gyerekek a tárgyak valódi súlyát tapasztalják meg, hiszen nem is üregesek és nem is aránytalanul nehezek.

Amellett, hogy környezetkímélő megoldások a fából készült játékok, nem okozhatnak allergiát, viszonylag strapabírók, nehezen törnek el, karcolódnak vagy rongálódnak. Ezért egy fa vasút szett is igazán időtálló megoldás lehet, hosszú időn keresztül jelenthet szórakoztató időtöltést. A fa vasút rengeteg különböző gyártó kínálatában található meg, azonban szerencsére ezek a vonat szettek az esetek döntő többségében kompatibilisek egymással. A különböző típusok egymásba illeszthetők, nem csak a fa vonat sín, de adott esetben az egyéb kiegészítők is.

A fa vasút szinte egy kortalan ajándék lehet

A fa vasút hagyományosan hároméves kortól ajánlott, de újabban vannak olyan termékek, amelyek már másfél éves kortól is elég biztonságosak ahhoz, hogy gyermekünk keze ügyébe adjuk. Felső korhatára természetesen nincsen, így mindaddig remek szórakozás lehet, amíg a kedv és az érdeklődés kitart ezzel kapcsolatban. Mivel a különböző szettek, sínek, illetve egyéb fa vonat kiegészítők nagyon jól kombinálhatók egymással, akár hobbivá is válhat ezek gyűjtése.

A fa vasút szettek sokféle változatban elérhetők: az akár több száz darabos kiszereléstől az apróbb csomagok bezárólag minden kisebb – nagyobb alkalomra találhatunk remek ajándékot. A fa vonat kiegészítők pedig képesek teljesen egyedivé varázsolni egy – egy gyűjteményt. A kiegészítők között olyan ritkaságok is kaphatók, mint a váltók, a felhajtók, az ütközők, a sorompók, a fénysorompók, de akár egy váróterem vagy egy kisebb vasútállomás is beszerezhető ebben a formában.

Fa vasútpálya falvakon át

Egy terepasztalt akár teljesen a saját elképzelés szerint is ki lehet alakítani, a gyerekek igazi főmérnökökké válhatnak, komplett településeket tervezhetnek meg, az őket összekötő fa vasút rendszerrel. A csomagokban ugyanis hidak, fák, bokrok, daruk szintén kaphatók, a lehetőségeknek szinte csak a kreativitás szabhat határt. A vonatsínek kialakítása is teret enged a kreativitásnak, a kezdeti kör alakú pályát a későbbiekben elágazásokkal, keresztezősédesekkel, vagy egyenes, a végén ütközőkkel lezárt vasúti pályákkal egészíthetjük ki.

Fokozatosan növekvő fa vasút gyűjtemény

Érdemes először egy egyszerűbb fa vonattal kezdeni – ha azt látjuk, hogy a gyerek szívesen játszik ezzel, akkor követhetik az egyre komolyan és összetettebb csomagok is. Például teljesen felesleges egy kisgyerek számára egy drágább elektromos mozdonyt vásárolni, hiszen még nem tudna rá úgy vigyázni, könnyedén tönkre teheti. Ha viszont már az elején elnyeri tetszését egy egyszerűbb darab és hobbivá válik, a meglepetések szinte kiapadhatatlan tárháza nyílik meg előttünk, hiszen mindig találhatunk olyan egyedi fa vasút kiegészítőket, amelyek biztosan hiányoznak még az egyre növekvő gyűjteményből.

A legnagyobb előnye az ilyen fa vonat szetteknek a kortalanság – már pár éves kortól ajándékozhatók, de ha igazán kedvelt hobbivá válik, bőven tíz fölött is képes lehet órákat tölteni a terepasztal felett. Mindig lesz egy újabb, még hiányzó kiegészítő: legyen az egy főpályaudvar, esetleg egy ipari terület, újabb és újabb sínpályák, alagutak, összekötő szakaszok, X, T vagy éppen Y elágazódások.